Ροή Τοπικά

Τι ζητούν τα καφέ των Τρικάλων για να… ξανανοίξουν

Αντιμέτωποι με την πρόκληση της ίδιας της επιβίωσης οι ιδιοκτήτες των καφετεριών της πόλης.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr το Σωματείο Καφετεριών Τρικάλων αναγνωρίζει τη σημαντική προσπάθεια που έγινε για τον περιορισμό στη διασπορά του κορωνοϊού, ωστόσο επισημαίνει ότι «η πόλη είναι διαφορετική και άχρωμη χωρίς εμάς. Αυτό που ζητούμε ως κλάδος , είναι να ακουστεί η φωνή και οι παρακάτω προτάσεις που αποσκοπούν να παρουσιάσουν ένα οργανωμένο και υλοποιήσιμο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Εστίασης».

Αναλυτικά οι προτάσεις που καταθέτουν οι επαγγελματίες του χώρου είναι οι εξής:

  • Απαλλαγή των επιχειρήσεων για χρονικό διάστημα 12 μηνών από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, και 3 μηνών(Μάρτιος-Ιούνιος) από τέλη κοινόχρηστων χώρων. Ελευθερία τοποθέτησης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων, όπου καθίσταται δυνατό και εφικτό πέραν των γραμμών που όριζε ο δήμος μας μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των υφιστάμενων προ κορωνοϊού εστιαζοντων ανά κατάστημα. Προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για την διέλευση πεζών, αυτοκινήτων, υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, αμαξιδιων, καροτσιών κλπ κλπ. Σε κάθε περίπτωση επαναπροσδιορισμός του τέλους κοινόχρηστου χώρου ανά κατάστημα σύμφωνα με την δυναμική εξυπηρέτησης που θα έχει αυτό κατά την επανέναρξη εργασιών του τη 1η Ιουνίου και για το υπόλοιπο οικονομικό έτος.
  • Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε 6% και 13% αντίστοιχα σε φαγητό και καφέ. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
  • Διαγραφή των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως και 01/06 (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTETV κτλ). όλες οι οφειλές που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.
  • Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων
  • Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για την λειτουργία της. Το κεφάλαιο αυτό θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα στηρίξει όλη την προμηθευτικη αλυσιδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες και προμηθευτές. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 2% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 7000€.
  • Δανειοδότηση επιταγών με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμίας αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έξεδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.
  • Επανεξέταση της ημερομηνίας επανέναρξης των επιχειρήσεων μας όσο επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα , η πανδημία στη χώρα μας θα διατηρείτε στα τωρινά διαχειρίσιμα επίπεδα. Δεν μπορεί η εστίαση να απομένει δεσμευμένη για ακόμα έναν ολόκληρο μήνα, ενώ όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις σταδιακά θα είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στη δραστηριότητά τους. Ως ένας εκ των μεγαλύτερων εργασιακών κλάδων απασχολούμε ανθρώπους με οικογένειες που αγωνιούν για την ίδια τους την επιβίωση μετά από τις συνέπειες μιας τόσο απρόσμενης καταστροφής οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας αποφεύγοντας προσωρινά «μπαλώματα» και προσδοκώντας ουσιαστικές λύσεις. Ζητούμε να (συμ)πορευθούμε μαζί ως Έλληνες πολίτες, όπως άλλωστε πράξαμε μέχρι σήμερα απέναντι σε αυτό το τεράστιο χτύπημα που δεχτήκαμε στηριζόμενοι σε ένα οργανωμένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει ότι οι χιλιάδες άνθρωποι της Εστίασης θα επανέλθουν και πάλι στις θέσεις εργασίας τους αισιόδοξοι για το μέλλον τους.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης