Τοπικά

Τι ισχύει από αύριο σε μετακινήσεις, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαίδευση

trikalavoice.gr

Σε ισχύ τίθενται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και έως τις 30 Νοεμβρίου, σε ολόκληρη τη χώρα, τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά, ειδική αγωγή

Μόνο τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ολοήμερα σχολεία καθώς και οι δομές ειδικής αγωγής θα λειτουργούν κανονικά, δηλαδή θα πηγαίνουν οι μαθητές στο σχολείο, ύστερα από την εφαρμογή του lockdown.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε χθες το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων:

• Αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Τα σχολεία αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν τα σχετικά προγράμματα. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

• Συνεχίζουν τη διά ζώσης λειτουργία τους νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα.

• Συνεχίζουν διά ζώσης οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

• Για τις μετακινήσεις τους, οι μαθητές θα πρέπει να πάρουν βεβαίωση από το σχολείο, ενώ οι γονείς θα στέλνουν sms μετακίνησης με σήμανση 4.

• Φροντιστήρια, δομές μελέτης καθώς και κέντρα ξένων γλωσσών θα τελούν σε αναστολή λειτουργίας και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση.

«Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας γυμνασίων και λυκείων είναι αποτέλεσμα της πολύμηνης αδιαφορίας, της έλλειψης πολιτικής βούλησης και τελικά της διαχειριστικής ανικανότητας του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η υπουργός Νίκη Κεραμέως υποστήριζε μέχρι και χθες πως “τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά”», σχολίασε ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σε ισχύ η πληρότητα 65% στις συγκοινωνίες

Το σύνολο των μετακινήσεων θα συνοδεύεται από αποστολή μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου. Ταυτόχρονα διατηρείται η πληρότητα 65% επιβατών στους συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα ΚΤΕΛ.

Η μετακίνηση με ταξί επιτρέπεται μόνο με έναν επιβάτη, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ενώ διατηρείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας από όλους τους επιβαίνοντες στα ταξί.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο με ραντεβού

Ανάλογα μέτρα με αυτά που ίσχυσαν στο προηγούμενο lockdown τον Μάρτιο θα εφαρμοστούν για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών θα παραμείνουν ανοιχτές ειδικά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, η εξυπηρέτηση θα πραγματοποιείται με συγκεκριμένα ραντεβού για να μη σημειωθούν φαινόμενα συνωστισμού. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα εφαρμοστεί η τηλεργασία για υπηρεσίες που δεν απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία στον χώρο εργασίας. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Θεοδωρικάκος.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης