Τοπικά

Τι κάνουμε με τον covid-19; Ένας Τρικαλινός γιατρός μας δίνει οδηγίες

Μιας που δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε την διασπορά του Covid 19 , ο Ιατρός-Μικροβιολόγος των Τρικάλων Γιώργος Χαρίσης, παραθέτει απλές οδηγίες σύμφωνα με το CDC, για τα σενάρια της νέας πλέον καθημερινής μας ζωής.

Αναλυτικά:

Α   Ποτέ πρέπει να κάνω τεστ για. Covid?

-Αν έχω οποιαδήποτε σύμπτωμα ίωσης πχ πυρετό, βήχα , μυαλγίες , ρινική καταρροή
-Αν στενή   μου επαφή έχει διαγνωστεί με Covid19, και έχω έρθει σε επαφή μαζί του για 15 λεπτά σε απόσταση κάτω από τρία μέτρα ,χωρίς τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού .
-Αν φροντίζω άτομο στο σπίτι που  νοσεί από. Covid19
-Αν ήρθα σε άμεση σωματική επαφή με νοσούντα από  Covid 19 πχ τον φίλησα ή έβηξε πάνω μου
-Αν έφαγα από το πιάτο του ή ήπια από το ποτήρι του

Β Έκανα το τεστ και βγήκα θετικός… τώρα τι;

-Ενημερώνω τον προσωπικό μου ιατρό
-Ενημερώνω αυτούς που ήρθα σε στενή επαφή τις πρόσφατες δυο τρεις μέρες ακόμη και πριν το θετικό τεστ ,ακόμη κι αν είμαι συμπτωματικός ώστε να αυξήσουν και οι άλλοι τα μέτρα προστασίας τους και σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα να ελεγχθούν άμεσα
-Αποφεύγω τους δημόσιους χώρους και πηγαίνω σπίτι με ιδιωτικό μεσο μεταφοράς όπου και μένω στο σπίτι  .Αν μένω με άλλους φοράω μάσκα και στο σπίτι και προσπαθώ να μην έρχομαι κοντά τους σε απόσταση τριών μέτρων. Στο σπίτι προσπαθώ να έχω το δικό μου χώρο και αποφεύγω να διασπείρω παντού τις σωματικές εκκρίσεις. Απολυμαίνω τις επιφάνειες του σπιτιού, δεν μοιράζομαι αντικείμενα μαζί τους και πλένω τα χέρια μου συχνα.

Πόσο πρέπει να μείνω στο σπίτι μου σε καραντίνα ?
Αν έχω κάνει τεστ λόγω τυχαίου ελέγχου και είμαι ασυμπτωματικός , τουλάχιστον 14 μέρες  από το πρώτο θετικό τεστ ..Αν το έκανα λογω σύμπτωματων ίωσης ,μένω σε καράντινα  10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον δεν πρέπει να  έχω πυρετό για 24 ώρες ,χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Εξαιρούνται οι ανοσοκατασταλμενοι ή όσοι πέρασαν πολύ σοβαρά τη λοίμωξη ,όπου τους δίνονται ειδικές οδηγίες .

Κατά τη διάρκεια της παρομονης στο σπίτι ποτέ ανησυχώ οπωσδήποτε  και αναζητώ νοσοκομειακή  βοήθεια .?
– Σε δυσκολία στην αναπνοή
-Αίσθημα πίεσης ή πόνου στο στήθος
-Μπλε χρώματος σε χείλη ή πρόσωπο
-Έντονης αδυναμίας να σταθώ όρθιος ή να ξυπνήσω
– Αν ξεκινώ και γίνομαι συγχυτικος

Τι κάνω αν δεν γνωρίζω αν είμαι θετικός αλλά έχω έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο με τεστ θετικό φορέα του ιού, χωρίς να έχω λάβει αυξημένα μέτρα προστασίας  ?
-Αν δεν κάνω το μοριακό τεστ μετά από κάποιες μέρες, πρέπει και ο ίδιος να μείνω σε καραντίνα σπίτι μου για 14 μέρες από την τελευταία μέρα που ήρθα σε επαφή μαζί του. Δεν χρειάζεται να μείνω σε καραντίνα χωρίς τεστ μόνο αν δεν έχω συμπτώματα αλλά έχω νοσήσει από Covid19 το τελευταίο τρίμηνο και έχω αναρρώσει.

Μετά την ανάρρωση μου από Covid 19 τι κάνω ;
Συνεχίζω και τηρώ τα μέτρα προστασίας και υγιεινής όπως πριν. Τηρώ τις επίσημες οδηγίες της επιτροπής λοιμώξεων και των ιατρικών συλλόγων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης