Ροή Τοπικά

Τι λέει ο Τρικαλινός Πρύτανης του ΑΠΘ για την κατάληψη και τις συλλήψεις

Για την κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης του ΑΠΘ καθώς και όλα όσα συνέβησαν στην πρυτανεία μέχρι την παρέμβαση της αστυνομίας που είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή ατόμων από την ομάδα των καταληψιών, μίλησε στο protothema.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος κατάγεται από τα Τρίκαλα.

Όπως ανέφερε όλα συνέβησαν γύρω στις 6:30 το πρωί, όταν μια ομάδα μελών φοιτητικών παρατάξεων έβγαλαν έξω από τους χώρους του κτιρίου τους σεκιούριτι που έχουν προσληφθεί για την φύλαξή τους.

«Υπήρξε κατάληψη από μια ομάδα ατόμων, τώρα το αν είναι φοιτητές ή όχι όλοι της πρυτανείας, αυτό θα το δούμε. Ζητήσαμε δημοκρατικά να αφήσουν τους υπαλλήλους να μπουν να εργαστούν. Δεν τους άφησαν και στην συνέχεια επειδή είδαμε πιθανότητα παρουσίας κάποιων ατόμων σε χώρους, όπου δεν  έπρεπε να  έχουν πρόσβαση, που σημαίνει πως δημιούργησαν κάποια φθορά δημόσιας περιουσίας ενημέρωσα την εισαγγελία. Τώρα τι σχέδιο κατήρτισαν η εισαγγελία σε σχέση με την αστυνομία είναι δικό τους θέμα και δεν με αφορά. Εγώ απλώς για να διαφυλάξω ως νόμιμος εκπρόσωπος του πανεπιστημίου την διοικητική ακεραιότητα των υπαλλήλων και των εγγράφων ενημέρωσα την εισαγγελία».

Εντωμεταξύ στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι 31 συλληφθέντες για την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τα επεισόδια που ακολούθησαν, όταν αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για την εκκένωσή του. Σε βάρος των συλληφθέντων -οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι φοιτητές- σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά. Όλες οι παραπάνω πράξεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και μετά την απαγγελία των κατηγοριών αναμένεται να παραπεμφθούν στο αυτόφωρο. ‘Οπως έγινε γνωστό, στον καθένα βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες, φοιτητές έχουν προγραμματίσει για τις 11 το πρωί συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, απ’ όπου θα κινηθούν με πορεία προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης