Τοπικά

Τι προβλέπεται σε περιπτώσεις εμπρησμού στα δάση μας

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό εκ προθέσεως η από αμέλεια, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδίως την αντιπυρική περίοδο προβλέπονται τα παρακάτω :

  1. Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη/των και σε θετική περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου, (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογίας κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα) άρθρο 245 παρ.2 του Κ.Π.Δ.).
  2. Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα:

α) Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους έως ισόβια.

β) Χρηματική ποινή (άρθρα 264 & 265 του Π.Κ.).

3.Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων η μελών των οικογενειών τους) π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου. Οι παραπάνω υποχρεώνονται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση).

  1. Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση η δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).

5.Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέα, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους που έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο εξής απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση με αυτήν (άρθρο 105 του Ν.Δ. 86/1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται μέχρι και ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν. 998/1979).

  1. Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους από 1,467,35 έως 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ. 109.1/27-6-2000 & άρθρο 26 του Ν. 2800/29-02-2000.

7.Σύμφωνα με τον κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής των εγκυκλίων πολλαπλής συμμόρφωσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αναφορικά με την ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών και την καύση αυτών ισχύει για τους παραβάτες η μερική παύση της εξολοκλήρου εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότησης) που θα ελάμβαναν. (Ο εντοπισμός των αγροτεμαχίων και των ιδιοκτητών η εκμεταλλευτών αυτών γίνεται ηλεκτρονικά).

                                                                                              

                                                                                               Εκ της Διοικήσεως

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης