Τοπικά

Τι σχέδια παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κώστας Σκρέκας

Τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι υπουργοί.

 

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού ο οποίος έκανε την αυτοκριτική του για τα προβλήματα που έφερε στην επιφάνεια η κακοκαιρία «Ελπίδα», ενώ άφησε αιχμές για την Περιφέρεια Αττικής και την Αττική Οδό, οι υπουργοί παρουσίασαν τα σχέδιά τους.

Ειδικότερα:

1.Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε τα νομοσχέδια που αφορούν: α) Την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, β) την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

α) Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής σχετικά με την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 19.10.2021. Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η εγκαθίδρυση του πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των Μερών, με σκοπό την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018, αξιοποιώντας ποσό περίπου 11 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από δωρεές ιδιωτών και συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται ειδικότερες ρυθμίσεις σχετικά με:

-Την ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών στον Δήμο Ραφήνας.

-Τη διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής.

-Συγκεκριμένες προδιαγραφές ανέγερσης, χωροθέτησης κ.λπ., αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, καθώς και ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία, την καταβολή της συνεισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των έργων.

β) Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019 και επικαιροποιείται το εθνικό θεσμικό πλαίσιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με τους γενικούς κανόνες για την οργάνωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση της θέσης και την προστασία των καταναλωτών, τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς και των δικτύων διανομής, καθώς και τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι:

-Η δημιουργία ολοκληρωμένων, ανταγωνιστικών, επικεντρωμένων στον καταναλωτή, ευέλικτων, δίκαιων και διαφανών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με θέσπιση κοινών κανόνων για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή, την αποθήκευση και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την προστασία των καταναλωτών.

-Η διασφάλιση οικονομικά προσιτών και διαφανών τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές.

-Η αύξηση της ενσωμάτωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και η ομαλή μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

-Η δημιουργία μιας πλήρως διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αυξάνει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ασφάλεια του εφοδιασμού.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης