Τοπικά

Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας παρουσίασε ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας

Ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα Αγροτικής Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής ο εκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

 

Προσδιόρισε ως τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελληνικής και ειδικότερα της Θεσσαλικής γεωργίας “την αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στην ΚΑΠ, η προχειρότητα και η μη συνειδητοποίηση της αξίας της γεωργίας για το εθνικό όφελος, με την κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων και την έλλειψη μεσο-μακρο πρόθεσμου σχεδίου αγροτικής πολιτικής. -Η αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας των γεωργών, ο πολυκερματισμός και το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων με χαμηλή ανταγωνιστικότητα και αυξημένες δαπάνες παραγωγής και μικρή προστιθέμενη αξία παραγόμενου προϊόντος. – Το τεράστιο έλλειμμα της ζωικής παραγωγής ιδίως στο βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με συνέπεια τη μετατροπή του αγροδιατροφικού τομέα από κλάδο αυτάρκειας σε κλάδο άκρως ελλειμματικό και εξαρτημένο. -Την υποβάθμιση της αγροτικής έρευνας, η δημιουργία μιας επιδοτούμενης αγροτικής τάξης με νοοτροπία δημόσιου τομέα, η δημιουργία άχρηστων οργανισμών και δεκάδων φορέων ΝΠΙΔ με καλοπληρωμένα Δ.Σ., και μια στρεβλή ανάπτυξη συγκριτικά με άλλες γεωργικές χώρες της ΕΕ”.

Η Θεσσαλία σήμερα απειλείται σήμερα από τέσσερις κινδύνους σύμφωνα με τον νέο περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα. Αυτοί είναι οι εξής: “ο συνεχιζόμενος κίνδυνος πλημμυρών από τα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, η δραματική μείωση της διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού στην περιοχή, η διάβρωση και ερημοποίηση των εκτάσεων λόγω της αποψίλωσης του εδάφους και η υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών. Ο κ. Κουρέτας ανέφερε ξεκάθαρα ότι το βασικό θέμα είναι πως θα μπορέσουν σε συνεργασία όλοι μαζί να συνθέσουν την καλύτερη πρόταση για την ανασυγκρότηση της περιοχής μας. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει αρχικά σχέδιο 50 σελίδων για την αγροτική ανασυγκρότηση ενώ αυτό που σχετίζεται με την κτηνοτροφία θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα”.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλο το πρόγραμμα γεωργικής ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο νέος περιφερειάρχης και τις άμεσες παρεμβάσεις που προβλέπει αυτό.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης