Τοπικά

Το τροχονομικό βάθρο (βαρέλι) στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα μετά την Κατοχή και στα χρόνια του Εμφυλίου το 1946, με την παρουσία της 9ης Μεραρχίας, δημιουργήθηκαν κάποια κυκλοφοριακά προβλήματα από τα πολλά στρατιωτικά οχήματα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Το πρόβλημα άρχισε να επιδεινώνεται στα 1948, με την άναρχη κυκλοφορία των  πεζών. Γι’ αυτό το λόγο ο στρατός με μεγάφωνα από τα στρατιωτικά οχήματα και με φεϊγβολάν, προέτρεπε τους πεζούς Τρικαλινούς να βαδίζουν δεξιά του δρόμου.    Η έξοδος πολλών τροχοφόρων από την κεντρική γέφυρα προς τις οδούς  Στ. Σαράφη και Βασ. Τσιτσάνη δημιουργούσαν  συχνά πολλά προβλήματα και πολλές φορές και μικροατυχήματα . Για το σκοπό αυτό η χωροφυλακή τη δεκαετία του 50 –  60 έκρινε αναγκαία την εγκατάσταση τροχονόμου.

Η εγκατάσταση εκεί του τροχονόμου μαζί με το στρογγυλό ξύλινο βάθρο και τη λευκή πάνω σε αυτό ρυθμιζόμενη ομπρέλα για να προφυλάσσει τους τροχονόμους από τη βροχή και τον ήλιο αποτέλεσε σημείο αναφοράς αλλά και περιεργείας πολλών Τρικαλινών  αλλά και επισκεπτών. Την εικόνα συμπλήρωνε η ανοιχτή χακί στολή με την  άσπρη ζώνη (τελαμώνα)  τα λευκά μανίκια στα χέρια και το άσπρο πηλίκιο.  Λίγα χρόνια αργότερα το ξύλινο αυτό τροχονομικό βάθρο θα αντικατασταθεί με ένα πιο ευπαρουσίαστο, βαμμένο με κάθετες λευκές και μπλέ κάθετες ρίγες στα χρώματα της ελληνικής σημαίας. και στο κέντρο η βασιλική κορώνα η δε  ομπρέλα έγινε πιο καλαίσθητη. Για την αλλαγή αυτή αφορμή στάθηκε το σχόλιο που έγραψε η τοπική εφημερίδα Έρευνα στις 15-6-1965: «Λόγοι καλαισθησίας επιβάλλουν ο δήμος να αντικαταστήσει το σημερινό βάθρο της Τροχαίας με ένα καινουργές και περισσότερον καλαισθητικό. Ασφαλώς η δαπάνη δεν είναι τόσο μεγάλη για να γεννάται ζήτημα εξοικονομήσεως των χρημάτων. Από το σημείο της Τροχαίας διέρχονται καθημερινά επισκέπτες και θα σχηματίζουν ασφαλώς καλή εντύπωση για την προσπάθεια που γίνεται να κατασκευάσει ένα καλαισθητικό βάθρο της Τροχαίας σε αντικατάσταση του σημερινού. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για το αλεξήλιον  το οποίο είναι σε χειρότερη κατάσταση».

Όμορφη εικόνα παρουσίαζε τις μέρες της Πρωτοχρονιάς όπου συνηθιζόταν περιμετρικά του βάθρου οι Τρικαλινοί καταστηματάρχες και οι πολίτες να αφήνουν μπροστά από το βάθρο διάφορα δώρα σαν δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς τόσο της Τροχαίας όσο και των λοιπών υπηρεσιών της τότε Ελληνικής Χωροφυλακής προς το κοινωνικό σύνολο.

Οι άνδρες της τροχαίας, που ρύθμιζαν την κυκλοφορία και έδιναν πληροφορίες στους περαστικούς, ήταν ιδιαιτέρως συμπαθείς στον κόσμο. Οι εικόνες που κατέγραψαν διαχρονικά οι φωτογράφοι είναι εντυπωσιακές. Τρόφιμα, γλυκά, κρασιά, γαλοπούλες , ηλεκτρικές συσκευές, ακόμα και κουζίνες ή θερμοσίφωνες προσφέρονταν στους τροχονόμους…

Φυσικά δεν τα έπαιρνε όλα ο τροχονόμος που είχε βάρδια, αλλά μεταφέρονταν στην τροχαία και εκεί κληρώνονταν σε όλο το προσωπικό μετά το τέλος των γιορτών.

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε στην παλιά Αθήνα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1936, όταν ο Βασιλιάς πλησίαζε με το αυτοκίνητό  του στο χώρο των  ανακτόρων,  σταμάτησε μπροστά από το κουβούκλιο του τροχονόμου της Ρηγίλλης ο, βγήκε από το όχημα του άφησε δώρα και του ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά». Την κίνηση του βασιλιά άρχισε να μιμείται ο κόσμος και τα δώρα γύρω από το κουβούκλιο καθιερώθηκαν για πολλά χρόνια. Το έθιμο εξασθένησε σταδιακά την 10ετία του ’80.

Το ωράριό τους ήταν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Για 25 χρόνια η γραφική αυτή φιγούρα βρίσκεται στο δρόμο των Τρικάλων. Θα την εξαφάνιση λίγα χρόνια αργότερα η νέα τεχνολογία όχι μόνο από την πόλη μας αλλά και από όλη την Ελλάδα. Τα βαρέλια έφυγαν καθώς κάποιοι τροχονόμοι έχασαν την ζωή τους από απρόσεκτους οδηγούς .

Στης 11 Ιουλίου  1965 η εφημερίδα Έρευνα έγραφε: « Από χθες η πόλη μας απέκτησε το ‘’Γρηγόρη’’  και το ‘’Σταμάτη’’ της . Φωτεινοί σηματοδότες μπήκα στο κέντρο της πόλεως με τα ‘’κόκκινα’’ τα ‘’πράσινα’’ και τα ‘’κίτρινα’’ τα φώτα κι έτσι γλίτωσαν από τη μία μεριά οι τροχονόμοι από την ηλίαση και τη βροχή κι απ΄ την άλλη οι οδηγοί και οι πεζοί από τις παρεξηγήσεις και τα μπερδέματα.  Γιατί τώρα βλέπεις το φωτεινό ‘’Σταμάτη’’ και σταματάς και περιμένεις.  Προετοιμάζεσαι με το κίτρινο και γρήγορα μόλις βγει ο φωτεινός ‘’Γρηγόρης’’ προχωράς. Το ωραίο δε είναι ότι το ‘’Γρηγόρη’’ και το ‘’Σταμάτη’’ τον καμαρώνουν περισσότερο αυτοί που δεν έχουν αυτοκίνητο».

Από το παλιό αυτό σκηνικό παρέμειναν μόνο μερικές  κολοκοτρωναίΐκες γυαλιστερές κάσκες  πού τις φορούσαν μέχρι πρίν λίγα χρόνια  οι τροχονόμοι στις παρελάσεις και το βράδυ της Αναστάσεως . Σήμερα βρίσκονται στο γραφείο του διοικητή της Τροχαίας Τρικάλων.

         Αθανάσιος Δημητρίου

Πρόεδρος Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων

Αστυνομικός – ΜSc Θεολογίας

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης