Τοπικά

Το 1ο Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων στην Ιταλία (Μιλάνο-Φολίνιο-Ρώμη)

dav

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης ERASMUS+ KA1, το σχολείο μας υλοποιεί φέτος ένα αρκετά ενδιαφέρον πρόγραμμα επιμόρφωσης μαθητών και καθηγητών, με τίτλο: «Η Χρήση των Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Κτιριακές Εγκαταστάσεις – ‘’Οικολογικά’’ Σπίτια».

Η πρώτη ροή του προγράμματος διοργανώθηκε στην Ιταλία (Μιλάνο-Φολίνιο-Ρώμη) από τις  20/01/19 έως τις  04/02/19, με τη συμμετοχή 10 καταρτιζόμενων μαθητών, 3 καταρτιζόμενων καθηγητών και 4 συνοδών καθηγητών. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης επιμελήθηκε ο οργανισμός  «EGInA», ένας διαπιστευμένος οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια σε θέματα εκπαίδευσης , έρευνας και ανάπτυξης και ο οποίος ιδρύθηκε από μια ομάδα διαχειριστών έργων με μακροχρόνια εμπειρία στην προετοιμασία, υποβολή και υλοποίηση προτάσεων έργων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εκπαίδευση και κατάρτιση πραγματοποιήθηκε στις πόλεις Μιλάνο και Φολίνιο (έδρα του οργανισμού) στις εξής επιχειρήσεις: Μιλάνο: Τεχνικό Λύκειο «IS Puecherolivetti» και Φολίνιο: Περιβαλλοντικό Κέντρο «Panta Rei», Βιομηχανία ρυμουλκών για μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα «Tecnocar» (Σπολέτο), Τεχνικό Λύκειο «ITT L. Da Vinci» και Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Studio Architettura e Ambiente» (Περούτζια).

Κατά την επίσκεψή μας στο Τεχνικό Λύκειο «IS Puecherolivetti» και εφόσον ξεναγηθήκαμε στους χώρους των εργαστηρίων όπου υπήρχε ένα μικρό αυτόνομο Φ/Β που εξυπηρετεί ένα μέρος των αναγκών των εργαστηρίων και είδαμε τη λειτουργία του, ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε και ένα Φ/Β πάρκο στην οροφή του.

Η δεύτερη και αρκετά ενδιαφέρουσα επίσκεψή μας ήταν στο Περιβαλλοντικό Κέντρο «Panta Rei», όπου εκεί γίνεται η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση νερού καθώς επίσης και για παραγωγή ηλιακής ενέργειας για μικρές ανάγκες(άντληση νερού).

Την επόμενη μέρα, ο ενθουσιασμός μας ήταν πολύ μεγάλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στην «Tecnocar». Μια εταιρία που δραστηριοποιείται στην κατασκευή TRAILERS βαρέων οχημάτων. Μετά από μία σύντομη ξενάγηση στο χώρο κατασκευής τους, επισκεφτήκαμε το ιδιαίτερο και ενδιαφέρον Φ/Β πάρκο στην οροφή του κτιρίου. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αποτελούμενη από 1554 πάνελ ισχύος 300Wp το καθένα, η οποία καλύπτει το 70% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρου του κτιρίου.

Απαραίτητη δε, ήταν και η θεωρητική μας κατάρτιση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Λύκειο «ITT L. Da Vinci». Ενημερωθήκαμε για τα φωτοβολταϊκά συστήματα (κατασκευή-λειτουργία και χρήση τους) καθώς επίσης και για μια οικονομοτεχνική μελέτη ενός Φ/Β. Είχαμε ακόμη την ευκαιρία όχι μόνο να δούμε από κοντά ένα ηλεκτρικό όχημα (το οποίο κατασκευάζουν οι μαθητές του σχολείου), αλλά να το οδηγήσουμε κιόλας.

Στην τελευταία μας επίσκεψη στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Studio Architettura e Ambiente», είχαμε την ευκαιρία να δούμε κάποια ειδικά μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κτιρίων με μηδενικές απώλειες, όπως επίσης και τρόπους αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος, επισκεφτήκαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα σε όλες τις πόλεις που έλαβε χώρα το ευρωπαϊκό πρόγραμμά μας. Στον πρώτο μας προορισμό, το Μιλάνο, εκτός από το καταπληκτικό Μουσείο Αυτοκινήτων της Alfa Romeo, περιηγηθήκαμε στο κέντρο του και είδαμε τη Duomo(Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου) στην Piazza del Duomo, τη Σκάλα του Μιλάνου(Teatro alla Scala), τη φημισμένη Galleria Vittorio Emanuelle II (το πιο εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο) και το κάστρο του Μιλάνου(Castello Sforzesco).

Στη συνέχεια στο Φολίνιο, επισκεφτήκαμε την Piazza Della Repubblica, το Palazzo Trinci και τον Καθεδρικό Ναό του San Feliciano. Λίγο έξω από το Φολίνιο περιηγηθήκαμε στα πανέμορφα μεσαιωνικά χωριά Spoleto και Asissi καθώς και στη μαγευτική Perugia.

Δεν θα γινόταν όμως να μην επισκεφτούμε και μια μαγευτική πόλη της Τοσκάνης, τη Φλωρεντία. Γεμάτη και αυτή με αξιοθέατα θαυμάσαμε στην Piazza del Duomo, τον ομώνυμο καθεδρικό της ναό Duomo(Santa Maria del Fiore, προς τιμήν της Παναγίας), με τον κόκκινο κεραμικό τρούλο του Filippo Brunelleschi, καθώς και το Βαπτιστήριο του Αγ. Ιωάννη, την Piazza dela Repubblica(Πλατεία της Δημοκρατίας), την Piazza Dela Signoria με το εντυπωσιακό συντριβάνι του Ποσειδώνα, την περίφημη Basilica di Santa Croce di Firenze, την Galleria de Accademia και τέλος το επίσης εντυπωσιακό Ponte Vecchio(Παλιά Γέφυρα) στον Άρνο ποταμό που διασχίζει τη Φλωρεντία.

Η πολιτιστική μας περιήγηση, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον τελευταίο μας προορισμό και ίσως και τον πιο εντυπωσιακό, στην ‘’αιώνια πόλη’’ , τη Ρώμη. Η Piazza Venezia και το Vitoriano, το Καπητόλιο, το Κολοσσαίο, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Πάνθεον, Η Fontana di Trevi, η Piazza di Spagna και τα Spanish Steps καθώς και το Βατικανό με τα μουσεία του και η Βασιλική του Αγ. Πέτρου είναι φαντασμαγορικά τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Την ομάδα των καταρτιζόμενων μαθητών του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων αποτελούν οι: ΓΚΑΓΚΑΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΛΙΑΝΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΜΗΤΣΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΜΠΛΕΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΟΥΡΣΟΥ ΙΡΙΝΑ, ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ ΘΩΜΑΣ, ΠΟΥΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΖΙΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΟΥΡΑΝΙΑ.

Την ομάδα των καταρτιζόμενων καθηγητών αποτελούν οι: ΚΑΚΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΜΠΑΚΑΛΗ ΕΛΕΝΗ και ΠΙΝΑΚΟΥΛΙΑ ΚΥΡΑΤΣΩ.

Την ομάδα των υπεύθυνων συνοδών καθηγητών αποτελούν οι: ΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΠΕΤΣΙΜΕΑΣ ΖΗΣΗΣ, ΜΠΛΟΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ και ΣΟΥΡΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καθηγητές που συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση του προγράμματος, καθώς επίσης και τους επιμορφούμενους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

 

                                                   Από το Εσπ. ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης