Τοπικά

Το 2024 θα γεμίσει η λίμνη Μεσοχώρας. Τι ανακοίνωσε ο Σκρέκας από το φράγμα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη, Χρήστο Μιχαλάκη και τον Δήμαρχο Πύλης, Κώστα Μαράβα, επισκέφθηκε χθες το Φράγμα της Μεσοχώρας, προκειμένου να επιθεωρήσει την εξέλιξη των έργων σε αυτό. Ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και τον χώρο που έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος ο οποίος εκτελεί τα συνοδά έργα.

Ο Τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας συναντήθηκε και συζήτησε με κατοίκους της Μεσοχώρας, τους οποίους ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα του έργου και για την πρόθεση της ΔΕΗ να αποζημιώσει με δίκαιο τίμημα τους ιδιοκτήτες κατακλυζομένων ακινήτων, το οποίο θα φτάνει το 30% της εμπορικής τους αξίας ή το διπλάσιο της αντικειμενικής. Στόχος είναι να ξεκινήσει η έμφραξη και να γεμίζει ο ταμιευτήρας με νερό από τον Ιούλιο του 2024.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, καθώς θα παράγει 360.000 μεγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Εάν λειτουργούσε τη φετινή χρονιά, θα είχαμε απαλλαγεί από εισαγωγές φυσικού αερίου αξίας 120.000.000 ευρώ, το οποίο σήμερα αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για να παράγουμε αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια.

 

Είναι όμως κι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την τοπική μας κοινωνία κι οικονομία με πολλαπλά οφέλη: Πρώτον θα δημιουργηθεί μια πανέμορφη λίμνη στην Πίνδο, δεύτερον θα αναπτυχθούν οι παραλίμνιες περιοχές, τρίτον θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών. Σε αυτά θα προσθέσω τη δημιουργία πολλών, βιώσιμων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αποτελέσουν κίνητρο για επιστροφή των νέων στα γύρω χωριά, που αργοσβήνουν όσο δεν υπάρχουν δουλειές. Με τη σημερινή μας επίσκεψη, βάζουμε και πάλι στις ράγες αυτό το μεγαλόπνοο έργο, ώστε να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό εν λειτουργία, στους κατοίκους του τόπου μας αλλά και στην εθνική οικονομία».

Οι θέσεις του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας “Ο ΑΧΕΛΩΟΣ” για την αιφνίδια επίσκεψη του ΥΠΕΝ στη Μεσοχώρα.

 

Σύντομη επίσκεψη στη Μεσοχώρα πραγματοποίησε στις 23-9-2022 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας, και Σύμβουλοι του Δήμου Πύλης,  χωρίς να προηγηθεί από μέρους τους ενημέρωση προς τις τοπικές αρχές, το Σύνδεσμο Κατακλυζομένων Μεσοχώρας και τους κατοίκους του χωριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε προηγούμενη συνάντηση που έλαβε χώρα στο ΥΠΕΝ, ο Σύνδεσμος  προσκάλεσε τόσο τον Υπουργό κ. Σκρέκα όσο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Αραβώση να επισκεφθούν τη Μεσοχώρα.

Στις εξαγγελίες του ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε λειτουργία του φράγματος, σε νέο οικισμό και σε απαλλοτριώσεις, χωρίς ωστόσο να αναλάβει καμία δέσμευση.

Η απάντηση του Συνδέσμου είναι ότι από μέρους του έχει κατατεθεί νέα προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επιμένει άλλωστε στις γνωστές θέσεις του, να παραμείνει η Μεσοχώρα όρθια και ο Αχελώος στη θέση του.

Τέλος, ο κ. Υπουργός προσκάλεσε το Σύνδεσμο στο Υπουργείο για μία νέα συνάντηση.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης