Ροή Τοπικά

Τρίκαλα. Επαγγέλματα που οδηγούν σε επιτυχημένη καριέρα!

Τις τελευταίες δεκαετίες η αντίληψη, που επικράτησε στην Ελλάδα, ήταν πως η επαγγελματική εκπαίδευση είναι μια δεύτερη επιλογή μετά το Λύκειο, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα στη χώρα μας το παράδοξο φαινόμενο των χιλιάδων πτυχιούχων ανέργων από τη μία, αλλά και αρκετά επαγγέλματα με έλλειψη καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού από την άλλη.

 

 

Επιπλέον, οι αλλαγές που συντελέστηκαν στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και η στροφή της αγοράς σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα δημιούργησε νέα επαγγέλματα, που δεν ¨μαθαίνονται¨ όλα αναγκαστικά σε πανεπιστήμια, αλλά και μετέτρεψε τα λεγόμενα παραδοσιακά σε υψηλής εξειδίκευσης.

Τα επαγγέλματα στα οποία αναφερόμαστε μπορούν να τα ακολουθήσουν όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου επιλέγοντας την επαγγελματική κατάρτιση σε ΙΕΚ με διετή φοίτηση και αντίστοιχη πιστοποίηση η οποία οδηγεί άμεσα σε επίσημη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων δηλ. σε «έναρξη επαγγέλματος». Έτσι, σε ηλικία 21-22 ετών μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την επαγγελματική του καριέρα είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως στέλεχος σε κάποια εταιρεία.

Ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός/τεχνικός αυτοματισμών, μηχανικός αυτοκινήτων, ψυκτικός, υδραυλικός/τεχνικός θέρμανσης κ.ά. είναι επαγγέλματα που πάντα θα είναι απαραίτητα καθώς τα σπίτια μας, οι επιχειρήσεις και τα οχήματά μας θα χρειάζονται πάντα κατασκευές, συντήρηση και επισκευές. Σήμερα, δίνεται η δυνατότητα στους νέους να σπουδάσουν όλες αυτές τις ειδικότητες σε εξειδικευμένες σχολές, να πιστοποιηθούν και να αναγνωρίσουν επαγγελματικά δικαιώματα πολύ γρήγορα και όχι να μάθουν τη δουλειά δίπλα σε έναν μάστορα όπως γινόταν στο παρελθόν.

Στον τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας, κάποιος μπορεί να γίνει μάγειρας, αρτοποιός/ζαχαροπλάστης, στέλεχος ξενοδοχείου, service, barista/bartender, ξεναγός/στέλεχος τουριστικού γραφείου κ.ά. Τα τουριστικά επαγγέλματα πέρα από τις βασικές ειδικότητες έχουν και πολλές καλά αμοιβόμενες εξειδικεύσεις που αποτυπώνουν τις σύγχρονες τάσεις και την ποικιλομορφία που έχει πλέον αποκτήσει το τουριστικό προϊόν.

Τεχνικός φαρμάκων/βοηθός φαρμακοποιού, φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής,  νοσηλευτής, αισθητικός/μασέρ είναι ειδικότητες που πλαισιώνουν τους γιατρούς και ασκούνται σε φαρμακεία, νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, διαγνωστικά κέντρα, ινστιτούτα και ξενοδοχεία. Προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες εργασίας και εξέλιξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό – σε συνδυασμό με τη γνώση ξένων γλωσσών.

Για τους αποφοίτους του Λυκείου η επαγγελματική κατάρτιση όλων των ειδικοτήτων γίνεται σε ΙΕΚ και περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά όσο και εργαστηριακά μαθήματα, ενώ στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών ο κάθε καταρτιζόμενος πραγματοποιεί την Πρακτική Άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Η εφαρμοσμένη επαγγελματική εκπαίδευση φαίνεται να αποτελεί με τις παρούσες συνθήκες μια εξαιρετική επιλογή για τους νέους και μια ελπίδα για την παραγωγική αναζωογόνηση της χώρας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης