Τοπικά

Τρίκαλα: Μάστιγα το gaming για τους ανήλικους-Λύσεις απεξάρτησης

Με εξειδικευμένες μονάδες και υπηρεσίες το ΚΕΘΕΑ απευθύνεται σε εφήβους/ες και ενήλικες -κυρίως νεαρής ηλικίας- που έχουν αναπτύξει προβληματική σχέση με το Διαδίκτυο/gaming ή εξάρτηση από αυτό.

 

 

Ήδη στην Αττική λειτουργούν η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης για την Προβληματική Χρήση του Διαδικτύου και αντίστοιχη μονάδα του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ. Αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρουν το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και την Ελευσίνα, το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα

  • ΤΟ 2022 ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 472 ΑΤΟΜΑ: 109 ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΙ 363 ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
  • ΤΟ 2021 ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 531 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ 141 ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΙ 390 ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

 

Στόχοι και υπηρεσίες:

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο trikalavoice.gr ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρίστος Λιάπης «στόχος είναι να περιοριστεί ο χρόνος μπροστά στην οθόνη, να ανακτηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ψηφιακή και την πραγματική ζωή και οι νέοι και οι νέες μας να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ηλικίας τους.

Σε περίπτωση σοβαρού εθισμού στόχος είναι η πλήρης αποχή από την ψηφιακή εφαρμογή εξάρτησης. Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, μέσα από την εκπαίδευση, τη συναναστροφή με φίλους/φίλες και την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Ενισχύονται επίσης οι προσωπικές δεξιότητες και η αυτο-αποτελεσματικότητα, ενώ διερευνώνται τυχόν ψυχικές διαταραχές που μπορεί να συνυπάρχουν με τον εθισμό ή τη συμπεριφορά κατάχρησης».

Για όλα τα παραπάνω από το ΚΕΘΕΑ προσφέρονται:

‣ Ατομική και ομαδική συμβουλευτική

‣ Ψυχοθεραπεία

‣ Υποστηρικτικές ομάδες αυτοβοήθειας

‣ Ανάπτυξη προσωπικών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων

‣ Επαγγελματικός προσανατολισμός και συμβουλευτική

‣ Ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες

‣ Οικογενειακές συναντήσεις

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΟΣΩΝ ΖΗΤHΣΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ/GAMING ΤΟ 2022

Οκτώ (8) στα 10 από τα άτομα που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ για την προβληματική ενασχόληση με το Διαδίκτυο/gaming είναι νέοι, άρρενες, ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 19,7 έτη, και διαμένουν με τη γονική τους οικογένεια (78%). Το 29,7% φοιτά στο γυμνάσιο, το 20,9% φοιτά στο λύκειο, το 6,6% έχει αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 29,7% φοιτά στο πανεπιστήμιο. Η ενασχόληση με το Διαδίκτυο είναι καθημερινή και αφορά κυρίως παιχνίδια και εφαρμογές MMORPGs (massively multiplayer online role-playing game  μαζικό διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων πολλαπλών παικτών). Το 22% αφιερώνει στο Διαδίκτυο 2-3 ώρες καθημερινά, 1 στα 4 άτομα από 4 έως 5 ώρες, ενώ ποσοστό 25,37% απασχολείται από 6 έως 10 ώρες. Πάνω από τα μισά άτομα (86,8%) έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το υπνοδωμάτιό τους, ενώ το 52,7% αναφέρουν ότι έχουν πάντα τη συγκατάθεση των δικών τους. Το 68,2% δηλώνει ότι η καθημερινή ενασχόληση επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις με τους οικείους, ενώ παραπάνω από τα μισά άτομα (58,8%) αναφέρουν μεταβολή στο βάρος τους κατά τον τελευταίο χρόνο. Ένα (1) στα 4 άτομα περίπου αναφέρει διαγνωσμένη μαθησιακή δυσκολία και σχεδόν τα μισά (44%) αναφέρουν ότι έχουν συναντηθεί με άγνωστο άτομο που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΟΣΩΝ ΖΗΤHΣΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ/GAMING ΤΟ 2021

Εννιά (9) στα 10 από τα άτομα που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ για την προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο/gaming είναι νέοι, άρρενες, ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 18,9 έτη, και διαμένουν με τη γονική τους οικογένεια. Ένα (1) στα 4 άτομα φοιτά στο γυμνάσιο, το 34,7% φοιτά στο λύκειο, το 12% έχει απόφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 24% φοιτά στο πανεπιστήμιο. Η ενασχόληση με το διαδίκτυο είναι καθημερινή και αφορά κυρίως παιχνίδια και εφαρμογές MMORPGs (μαζικό διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων πολλαπλών παικτών). Το 17,3% αφιερώνει στο διαδίκτυο 2-3 ώρες καθημερινά, 3 στα 5 άτομα από 4 έως 10 ώρες, ενώ ποσοστό 9,3% απασχολείται από 11 έως 20 ώρες. Τρία στα τέσσερα άτομα (73,3%) έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το υπνοδωμάτιό τους, ενώ τα μισά αναφέρουν ότι έχουν πάντα τη συγκατάθεση των δικών τους. Η καθημερινή ενασχόληση επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις των περισσοτέρων με τους δικούς τους, ενώ παραπάνω από τα μισά άτομα αναφέρουν μεταβολή στο βάρος τους κατά τον τελευταίο χρόνο. Ένα (1) στα 5 άτομα αναφέρει διαγνωσμένη μαθησιακή δυσκολία. Το 1/3 αναφέρει ότι έχει συναντηθεί με άγνωστο άτομο που γνώρισε μέσω διαδικτύου.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης