Ροή Τοπικά

Τρίκαλα. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη;

πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, θεολόγου – μουσικού

Μιας και πλησιάζει το Πάσχα του καλοκαιριού, η μεγάλη γιορτή για την Παναγία μας, το πρώτο που μπορούμε να προτείνουμε όταν θλίβεται η ψυχή μας είναι η καταφυγή στην βοήθειά της. Αμέσως μόλις νοιώθουμε την ψυχή μας να βαραίνει ας διαβάσουμε τους Χαιρετισμούς της. Τα εκατοντάδες «χαίρε» που αναφέρονται εκεί θα γεμίσουν χαρά και την δική μας ψυχή. «Χαίρε, δι’ ης η χαρά εκλάμψει, χαίρε, δι’ ης η αρά εκλείψει, χαίρε του πεσόντος Αδάμ η ανάκλησις, χαίρε, των δακρύων της Εύας η λύτρωσις…., χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε!».

 

 

Σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορούμε να διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς στην Παναγία. Πολλοί χριστιανοί τούς έχουν μάθει απ’ έξω όπως και την Παράκληση στην Παναγία. Ψάλλουμε στην Παράκληση: «ικετεύω Παρθένε, τον ψυχικόν τάραχον, και της αθυμίας την ζάλην διασκεδάσε μου, συ γαρ Θεόνυμφε, τον αρχηγόν της γαλήνης, τον Χριστόν εκύησας, μόνη πανύμνητε». Η αμαρτία είναι που βαραίνει την ψυχή μας και μας χωρίζει από τον Θεό γι’ αυτό η Παναγία μας έγινε η γέφυρα που ένωσε τον ουρανό με την γη, είναι η μεσίτρια στις προσευχές μας, τόσα που έπαθε για τον Γιό της πως είναι δυνατόν να μην δεχθεί Αυτός τις μεσιτείες της; Γι’ αυτό και το «υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» δεν είναι υπερβολή.

Το απόλυτο φάρμακο για την θεραπεία της ψυχής μας από την κατάθλιψη είναι η ειλικρινής εξομολόγηση των αμαρτιών μας χωρίς δικαιολογίες και «αποδιοπομπαίους τράγους». Πετάει από χαρά ο άνθρωπος που βγαίνει έξω μετά από μια ειλικρινή εξομολόγηση. Δεν είναι μόνον οι συμβουλές του πνευματικού μας που ξεμπλοκάρουν το μυαλό μας αλλά και η Χάρις του Αγίου Πνεύματος που την καθαρίζει. Αν μάλιστα έχουμε την ευλογία από τον πνευματικό μας να κοινωνούμε κάθε Κυριακή και μεγάλη Εορτή τότε δύσκολα, όπως έλεγε ο άγιος Πορφύριος, το δαιμόνιο της ακηδίας θα κατοικήσει στην ψυχή μας.

Πειρασμική κατάσταση είναι η κατάθλιψη, τέχνη του διαβόλου είναι να μπερδεύει το μυαλό και να μας βάζει να κάνουμε αμαρτίες και παράλογα πράγματα που αρρωσταίνουν την ψυχή μας και έτσι σιγά σιγά χάνουμε κάθε ενδιαφέρον για την ζωή και κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Λέγει πάλι ο άγιος Πορφύριος σε μια συνομιλία για την κατάθλιψη, που κυκλοφορεί με την φωνή του σε ψηφιακό δίσκο και καλό είναι όλοι να την προμηθευτείτε, «έπειτα ένα πράγμα που ήθελα να σας πω είναι η εργασία, είναι το ενδιαφέρον για την ζωή. Η τέχνη, ο κήπος, τα λουλούδια, είναι πολύ σπουδαία πράγματα όπως και η μελέτη στην Αγία Γραφή, τα ενδιαφέροντα για την Θρησκεία, για την αγάπη του Θεού».

Τελειώνοντας, επειδή όπως γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο μας όλα ξεκινούν από τον εγωισμό μας, αυτό το οποίο θα μας ξεκολλήσει από το εγώ είναι η αρετή της ελεημοσύνης. Τα έχουμε όλα τακτοποιημένα γύρω μας γι’ αυτό γινόμαστε καταθλιπτικοί  ή αν έχουμε σοβαρά προβλήματα γκρινιάζουμε για τον δικό μας ασήκωτο σταυρό. Αν όμως ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα δούμε πως πολλοί συνάνθρωποί μας υποφέρουν πολύ περισσότερο από εμάς. Ας σκύψουμε πάνω στο πρόβλημά τους, ας απαλύνουμε λίγο τον πόνο τους και τότε θα δούμε πως αυτός που δίνει χαίρεται εκατό φορές περισσότερο από αυτόν που έχει μάθει μόνον να παίρνει.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης