Τοπικά

Τρίκαλα. Τι είναι η ασβεστοποιός Τενοντίτιδα του Ώμου;

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία και εναπόθεση κρυστάλλων ασβεστίου σε ένα ή περισσότερα σημεία στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Η πραγματική αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί η υπέρχρηση του ώμου, το επαναλαμβανόμενο τραύμα και οι προϋπάρχουσες εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Στη βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για γενετική προδιάθεση και συσχέτιση με συστηματικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η θυρεοειδοπάθεια και οι πέτρες στα νεφρά.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και ο περιορισμός της κινητικότητας του άνω άκρου. Στην οξεία φάση το άλγος είναι τόσο έντονο που δεν επιτρέπει στον ασθενή ούτε να κοιμηθεί.

Για τη διάγνωση είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο ιατρό. Η απλή ακτινογραφία ώμου και ο υπέρηχος μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη μορφολογία και τη θέση των αλάτων ασβεστίου. Για τη συνολική εκτίμηση του ώμου απαιτείται μαγνητική τομογραφία.

Πρωταρχικός στόχος της συντηρητική θεραπείας είναι η μείωση του έντονου πόνου. Συνδυασμός αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων, τοπικής έγχυσης κορτιζόνης και φυσιοθεραπείας μπορούν να καταστείλουν τον πόνο και την φλεγμονή στο 70% των περιπτώσεων.

Σε χρόνιες και υποτροπιάζουσες καταστάσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, συνίσταται ο αρθροσκοπικός καθαρισμός του ώμου για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

   Απόστολος Αθ. Λαγάρας

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης