Ροή Τοπικά

Τρικαλινοί έφτασαν στα… κάστρα του Ντελιδήμι (2.162 μ.)

Τα κάστρα δεν τα εφεύραν  οι άνθρωποι, απλά μιμήθηκαν την μητέρα φύση. Εδώ στο κέντρο των Αγράφων υπάρχει το μεγαλύτερο φυσικό κάστρο. Από όποια αφετηρία ξεκινήσεις για να φτάσεις στο Ντελιδήμι πρέπει να αντιμετωπίσεις το ανάγλυφο των Αγράφων,  να διασχίσεις βαθιές χαράδρες,  να διαβείς ορμητικά ρέματα και να ανέβεις σε πανύψηλους  αυχένες. Εξουθενωμένος από τις ατέλειωτες στροφές και ανηφοροκατηφόρες φτάνεις μπρος στις δίδυμες πύλες του κάστρου προετοιμασμένος  να αντιμετωπίσεις νέες δοκιμασίες.

 

Η δεξιά πύλη οδηγεί στα Λεοντίτο, η αριστερή στο Φουντωτό. Είναι οι καταυλισμοί των φρουρών του κάστρου. Ανάμεσά τους βαθειά τάφρος με το νερό ορμητικό να τραγουδά την λευτεριά του από τις χιονούρες του χειμώνα και να αδημονεί  να σμίξει με τα νερά από την Καράβα και το Βουτσικάκι και όλα μαζί να ορμήσουν  για την αγκαλιά του Αχελώου.

Τα τείχη υψώνονται έως τα δύο χιλιάδες μέτρα, ψηλότερα από κάθε άλλο κάστρο.  Διαθέτουν πύργους απόρθητους, την Ψηλοράχη (1893μ.) πάνω από την Παναγιά Σπηλιά, του Σαλαγιάννη(2130μ.) προς τα Κέδρα Ευρυτανίας, την Αφορεσμένη (2060μ.) πάνω από το Τροβάτο και τον ψηλότερο πύργο, το Ντελιδήμι (2162μ.) που διαφεντεύει την κοιλάδα του Ασπρορέματος.

Το Κάστρο προστάτευε πολύτιμα λιβάδια, φρουρούσε χιλιάδες πρόβατα. Το χορτάρι ψηλό, ανέγγιχτο, κρύβει τα μονοπάτια, ρυτιδώνει στο άγγιγμα του αέρα, θρηνεί την παρθενία του. Κανείς πια δεν το απολαμβάνει. Τα κοπάδια έφυγαν, τα μαντριά ερήμωσαν, τα κουδούνια σώπασαν. Οι πηγές αναβλύζουν  δάκρυα.

Τρεις οι τελευταίοι φρουροί. Οι δυο βοσκοί, ένας στο Φουντωτό ο άλλος απέναντι, στο Λεοντίτο μαζί με τον παπά του χωριού. Το γάλα εδώ δεν καταλήγει στο εργοστάσιο αλλά εργοστάσιο είναι στο μαντρί όπου γίνεται η τυροκόμηση με την βοήθεια άφθονου αλατιού από τα χέρια του μοναδικού εργάτη.

Εμείς επισκέπτες  σ’ αυτό τον τόπο καταφέραμε να φθάσουμε στην κορυφή με πολύ κόπο από το Φουντωτό. Είμαστε τυχεροί που γνωρίσαμε τον έναν φρουρό του Κάστρου. Δεν είχαμε όμως την τύχη να δούμε τα όρνια που ενδημούν εδώ  ούτε να ζαρκάδια που σιγά σιγά εμφανίζονται και καλύπτουν το κενό των προβάτων.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου μας – Μ. Μπότσαρη 2 (απέναντι από τον ΟΤΕ), κάθε Παρασκευή από 9 -10  μμ. Επιπλέον μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας www.trikalasport.gr και τη σελίδα μας στο facebook ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης