Ροή Τοπικά

Τρικαλινός Ιερομόναχος στην Επιστασία του Αγίου Όρους

Ο πατέρας Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης (κατά κόσμον Χρήστος Αλαφοστέργιος) εκ του Δενδροχωρίου Τρικάλων μετέχει στη νέα σύνθεση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

Ο πατέρας Ιερώνυμος (ο οποίος διακρίνεται πρώτος από αριστερά στη φωτό που φιλοξενεί το trikalavoice.gr  από την πύλη εκκλησιαστικών ειδήσεων amen.gr) είναι μια από τις σημαντικές προσωπικότητες του Αγίου Όρους, ιδιαίτερα πνευματικός Ιερομόναχος ο οποίος εγκαταβιεί στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας. Εκεί βρέθηκε συνοδεία του γέροντος Αιμιλιανού όταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 εκείνος επέλεξε να φύγει για το Άγιον Όρος.

Κατά τα λοιπά και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καταστατικού Χάρτη της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης η τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους. Το διοικητικό καθεστώς που διέπει το αγιώνυμο Όρος θεωρείται μια από τις αρχαιότερες μορφές δημοκρατικού πολιτεύματος που διατηρείται έως σήμερα από την ίδρυση της Μοναστικής Πολιτείας του Άθωνα πριν από χίλια και πλέον χρόνια και προβλέπει την ίση εκπροσώπηση και των 20 Ιερών Μονών στα όργανα που ασκούν τη διοίκηση. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Καταστατικό Χάρτη οι είκοσι Ιερές Μονές της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας διαιρούνται σε πέντε τετράδες, κάθε μια από τις οποίες ασκεί ανά πενταετία και για ένα χρόνο από την 1η Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Μαΐου την επιστασία. Οι τετράδες έχουν ως εξής: Α´ Τετράς: 1) Μεγίστης Λαύρας. 2) Δοχειαρίου. 3) Ξενοφώντος. 4) Εσφιγμένου. Β´ Τετράς: 1) Βατοπεδίου. 2) Κουτλουμουσίου. 3) Καρακάλλου. 4) Στραυρονικήτα. Γ´ Τετράς: 1) Ιβήρων. 2) Παντοκράτορος. 3) Φιλοθέου. 4) Σίμωνος Πέτρας. Δ´ Τετράς: 1) Χιλιανδαρίου. 2) Ξηροποτάμου, 3) Αγίου Παύλου. 4) Γρηγορίου. Ε´ Τετράς: 1) Διονυσίου. 2) Ζωγράφου. 3) Παντελεήμονος. 4) Κωνσταμονίτου. Ο πρώτος τη τάξει κάθε τετράδας φέρει τον τίτλο Πρωτεπιστάστης, είναι ο πρόεδρος της επιστασίας και κρατεί την ράβδο του Πρώτου. Ο απελθών Πρωτεπιστάτης Γέρων Βαρνάβας Βατοπαιδινός παρέδωσε τη ράβδο στον Ιερομ. Νικόδημο Λαυρεώτη, Αντιπρόσωπο της Μεγίστης Λαύρας, της αρχαιότερης των Αθωνικών Ιερών Μονών, ο οποίος ύστερα από τη Δοξολογία στον Ναό του Πρωτάτου, κατά την οποία τα μέλη της Ιβηρίτικης Επιστασίας προσκύνησαν την Εφέστια εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», παρέδωσε τη ράβδο του Πρώτου στον νέο πρωτεπιστάτη γέροντα Γερβάσιο ιερομόναχο Ιβηρίτη. Τα άλλα τρία μέλη της νέας Επιστασίας, είναι ο γέροντας Ευάρεστος ιερομόναχος Παντοκρατορινός, γέροντας Νικηφόρος μοναχός Φιλοθεΐτης, και γέροντας Ιερώνυμος ιερομόναχος Σιμωνοπετρίτης.

amen.gr

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης