Τοπικά

Τσικνοπέμπτη=κρεατοφαγία. Διαφορές μεταξύ χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος

Η Τσικνοπέμπτη είναι συνυφασμένη με την υπερκατανάλωση ψητού κρέατος. Η συγκεκριμένη ημέρα σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση είναι η τελευταία Πέμπτη πριν τη νηστεία που « επιτρέπεται» το κρέας εφ’ όσον η εβδομάδα που ακολουθεί είναι της Τυρινής.

 

Η ερώτηση της ημέρας είναι : να επιλέξω χοιρινό κρέας ή μοσχαρίσιο;

Ας βάλουμε λοιπόν τα δύο αυτά κρέατα στο μικροσκόπιο.

Αρχικά να πούμε ότι το χοιρινό κρέας όπως και το μοσχαρίσιο είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία.

Ως προς τις ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ θα λέγαμε ότι και τα δύο είδη κρέατος στα 100 γραμμάρια μας δίνουν 20 γραμμάρια πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Η διαφορά τους είναι στο ότι το χοιρινό υπερτερεί σε φαινυλαλανίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη, τρυπτοφάνη ενώ το μοσχαρίσιο σε ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη και λυσίνη.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ : και οι δύο τύποι κρέατος περιέχουν Β1, Β6 και Β12. Το χοιρινό κρέας όμως είναι πλουσιότερη πηγή vit Β1  ενώ το μοσχαρίσιο κρέας υπερτερεί σε vit B12.

ΣΙΔΗΡΟΣ : το μοσχαρίσιο κρέας υπερτερεί με 2,1 mg / 100 g σε σχέση με το χοιρινό που περιέχει 1,0 mg / 100 g.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ : και εδώ το μοσχαρίσιο κρέας υπερτερεί με 4,3 mg έναντι του χοιρινού που περιέχει 2,4 mg / 100 gr.

ΣΕΛΗΝΙΟ : αυτό το ισχυρό μέταλλο         είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό μας, τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού stress και των διαφόρων ειδών καρκίνου. Βρίσκεται στο χοιρινό κρέας σε διπλάσια ποσότητα σε σχέση με το μοσχαρίσιο. Δηλαδή το μοσχαρίσιο περιέχει 5,4 mg ενώ το χοιρινό κρέας περιέχει 12 mg / 100 gr.

ΛΙΠΟΣ : η περιεκτικότητα σε λίπος είναι ανάλογη με το μέρος το ζώου. Σίγουρο είναι ότι το χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι) αλλά και το μοσχαρίσιο είναι από τα πιο άλιπα κομμάτια. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κρέατα βρίσκεται στο οτι το λίπος του μοσχαριού βρίσκεται εδομυικά και δεν αφαιρείται εύκολα ενώ στο χοιρινό είναι εμφανές και αφαιρείται.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ : στα 100 gr το άπαχο χοιρινό κρέας μας δίνει περίπου 105 θερμίδες ενώ το μοσχάρι 108 θερμίδες. Σίγουρα όταν βρισκόμαστε σε διατροφή απώλειας βάρους η καλύτερη επιλογή είναι του άπαχου χοιρινού κρέατος γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το αντίστοιχο άπαχο μοσχαρίσιο.

Τώρα που γνωρίζετε τις διαφορές των δύο αυτών κρεάτων επιλέξτε με γνώμονα την υγεία, τη γεύση και … το πορτοφόλι σας. Σίγουρα θα κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Καλή Τσικνοπέμπτη !!!

 

Αγγελική Κλεισιάρη – Καραλή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  MSc

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης