Ροή Τοπικά

Υπερσύγχρονο σχολείο απέκτησε η Καλαμπάκα (φωτό)

Με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ.

Εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό το σχολικό κτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας στην περιοχή του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του ΕΠΑΛ Καλαμπάκας. Το κτίριο με προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δίνοντας λύση στο πρόβλημα στέγασης των μαθητών της ευρύτερης περιοχής.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Παραδίδουμε σήμερα ένα σύγχρονο σχολείο για την Καλαμπάκα. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, με διαγενεακές πολιτικές χτίζουμε τα σχολεία του αύριο. Ολοκληρώσαμε ένα διδακτήριο 1.500 τετραγωνικών μέτρων σε μια έκταση 2,7 στρεμμάτων, με 10 αίθουσες, 6 διδασκαλίας και 4 εργαστηριακές, με πολυχώρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αναρρωτήριο, χώρους υγιεινής και γραφεία για τους εκπαιδευτικούς και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Στο σχολείο αυτό διεισδύουν ο επιθυμίες εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και όλων των κατοίκων της περιοχής. Η διαδικασία ξεκίνησε το 2013 όταν διαπιστώσαμε με τον τότε Δήμαρχο κ. Σακελλαρίου την αναγκαιότητα για να χτιστεί ένα νέο σχολείο. Κάναμε την μελέτη, εξασφαλίσαμε τα χρήματα για την κατασκευή του, το εντάξαμε το 2014 στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, το συνεχίσαμε με τον νυν Δήμαρχο κ. Σινάνη, βελτιώσαμε κάποιες αδυναμίες και ήδη μια σχολική χρονιά έχει ολοκληρωθεί σ’ αυτό το κτίριο. Το κτίριο κατασκευάστηκε με βάση τα βιοκλιματικά πρότυπα και με προσανατολισμό στους βράχους των Μετεώρων. Το μήνυμα που στέλνουμε από την Καλαμπάκα είναι ότι η συνεργασία, η συνέργεια, η αμοιβαία συναντίληψη και η ενότητα, αποφέρουν στην τοπική κοινωνία έργα χρήσιμα, αποδοτικά και δημιουργικά».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν να κατασκευαστεί το κτίριο αυτό και κάλεσε όλους να το διαφυλάξουν και να το προφυλάξουν.

Μετά την τελετή του αγιασμού χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων Χρήστος Μπουλούμπασης, ο Διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Τσιούμας και ο πρώτος Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δημήτριος Νταούλας. Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο π. Δήμαρχος Δ. Σακελλαρίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Γακόπουλος, Κολίτσας, Μπουτίνας και Μπάρδας, Αντιδήμαρχοι, κ.ά.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Το κτίριο χωροθετείται σε οικόπεδο του σχεδίου πόλης Καλαμπάκας με εμβαδόν οικοπέδου 2.578,89 μ2. Το διδακτήριο είναι διώροφο κτίριο με υπόγειο, έχει συνολική επιφάνεια 1470,00 μ2 και αποτελείται από τους κάτωθι χώρους:  Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βοηθητικούς σε αυτήν χώρους,  κυλικείο,  γραφείο του διευθυντή, γραμματεία, αναρρωτήριο, γραφείο καθηγητών, 6 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια, βιβλιοθήκη χώροι υγιεινής, λεβητοστάσιο,  γενικό αρχείο και αποθήκες.

 

Η χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο, ο προσανατολισμός του, η ηλιοπροστασία, ο φυσικός φωτισμός και αερισμός, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, είναι στοιχεία που είχαν ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό του κτιρίου, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης στο εσωτερικό του κτιρίου και να συμβάλουν στην δημιουργία ενός ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου. Η πρόσβαση των Ατόμων μειωμένης κινητικότητας στο κτίριο πραγματοποιείται μέσω ράμπας, ενώ για την πρόσβαση στον όροφο έχει προβλεφθεί ανελκυστήρας.

 

Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμπάκας. Το έργο εντάχτηκε στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α, Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 4 (Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Θεσσαλίας) με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δικαιούχο το Δήμο Καλαμπάκας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης