Τοπικά

Χειρουργική αντιμετώπισης της πρόπτωσης πυελικών οργάνων

Ποια είναι τα πυελικά όργανα;

Στα πυελικά όργανα περιλαμβάνονται ο κόλπος, η μήτρα, η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα και το ορθό. Τα όργανα αυτά κρατιούνται στη θέση τους υποστηριζόμενα από τους μυες του πυελικού εδάφους. Υποστήριξη παρέχουν επίσης και οι στιβάδες του συνδετικού ιστού.

Τι είναι η πρόπτωση πυελικών οργάνων;

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων συμβαίνει όταν οι ιστοί και οι μύες δεν υποστηρίζουν πλέον τα πυελικά όργανα με αποτέλεσμα αυτά να πέφτουν προς τα κάτω.

Ποιοι είναι οι  τύποι πρόπτωσης των πυελικών οργάνων;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πρόπτωσης ανάλογα με το όργανο που έχει πέσει.

Κυστεοκήλη. Η κύστη πέφτει στον κόλπο.

Εντεροκήλη. Το λεπτό έντερο προβάλλει στον κόλπο.

Ορθοκήλη. Το ορθό προβάλλει στον κόλπο.

Πρόπτωση μήτρας. Η μήτρα πέφτει στον κόλπο ή βγαίνει έξω από τον κόλπο.

Πρόπτωση κολπικού θόλου. Η κορυφή του κόλπου χάνει την υποστήριξή της και πέφτει.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης πυελικών οργάνων;

Τα συμπτώματα της πρόπτωσης μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά και ίσως να μην παρατηρηθούν από την αρχή. Ο γυναικολόγος μπορεί να ανακαλύψει μια πρόπτωση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Οι γυναίκες με συμπτώματα εμφανίζουν τα ακόλουθα:

Αίσθημα πίεσης ή πληρότητας στην πύελο

Πρόπτωση στον κόλπο

Όργανα που προπίπτουν και εξέρχονται από τον κόλπο

Απώλεια ούρων (ακράτεια ούρων)

Δυσκολία στο άδειασμα της ουροδόχου κύστης

Προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου

Χαμηλή οσφυαλγία

Προβλήματα με την εισαγωγή ταμπόν ή κολπικών εφαρμοστών

Πώς θεραπεύεται η πρόπτωση πυελικών οργάνων;

Εάν έχετε συμπτώματα πρόπτωσης που σας δυσκολεύουν στις καθημερινές σας δραστηριότητες, μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία. Συνήθως πρώτα δοκιμάζονται οι μη χειρουργικές θεραπείες. Εάν οι συντηρητικές θεραπείες δε βοηθήσουν και τα συμπτώματα  είναι σοβαρά, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ποιες είναι οι μη χειρουργικές θεραπείες για την πρόπτωση των πυελικών οργάνων;

Συχνά, η πρώτη μη χειρουργική επιλογή που δοκιμάζεται είναι ένας κολπικός πεσσός. Αυτή η συσκευή εισάγεται στον κόλπο για να υποστηρίξει τα πυελικά όργανα.

Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, ο περιορισμός της υπερβολικής πρόσληψης υγρών μπορεί να βοηθήσει στην ακράτεια ούρων. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει με τα προβλήματα του εντέρου. Μερικές φορές χορηγείται ένα φάρμακο που μαλακώνει τα κόπρανα. Εάν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, η απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γενικότερης υγείας της και των συμπτωμάτων πρόπτωσης. Για μερικές γυναίκες, οι ασκήσεις Kegel (ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους)  μπορεί να είναι χρήσιμες.

Ποιους παράγοντες πρέπει να λάβω υπόψη όταν αποφασίζω για χειρουργική επέμβαση;

Ένας σημαντικός παράγοντας αυτής της απόφασης είναι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

Η ηλικία σας – Εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση σε νεαρή ηλικία, υπάρχει πιθανότητα  η πρόπτωση να επανέλθει και μπορεί να απαιτήσει επιπρόσθετη θεραπεία. Εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση σε μεγαλύτερη ηλικία, η γενική σας υγεία και το ιστορικό χειρουργικών επεμβάσεων που έχετε ήδη κάνει, μπορεί να επηρεάσουν το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα χρειαστεί να κάνετε.

Τα αναπαραγωγικά σας σχέδια – Ιδανικά, οι γυναίκες που σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά (ή περισσότερα παιδιά) θα πρέπει να αναβάλλουν τη χειρουργική επέμβαση έως ότου ολοκληρωθεί η οικογένεια, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος  να συμβεί υποτροπή μετά από διορθωτική χειρουργική επέμβαση.

Η κατάσταση της υγείας σας – Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει περισσότερους  κινδύνους εάν έχετε κάποια  πάθηση, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα ή εάν καπνίζετε ή είστε παχύσαρκες.

Η χειρουργική επέμβαση θα απαλλάξει όλα τα συμπτώματά μου;

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιαδήποτε θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, θα ανακουφίσει όλα τα συμπτώματά σας. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν νέα προβλήματα μετά τη χειρουργική επέμβαση, όπως πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, πυελικός πόνος ή ακράτεια ούρων.

Πώς η χειρουργική επέμβαση αποκαθιστά την πρόπτωση των πυελικών οργάνων;

Ο στόχος της επανορθωτικής χειρουργικής είναι η αποκατάσταση των οργάνων στην αρχική τους θέση. Μερικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων πραγματοποιούνται μέσω μιας τομής στον κόλπο. Άλλοι γίνονται μέσω μιας τομής στην κοιλιακή χώρα ή με λαπαροσκόπηση ή τελευταία με τη ρομποτική χειρουργική.

Ποιοι είναι οι τύποι των επανορθωτικών χειρουργικών επεμβάσεων;

Οι τύποι της χειρουργικής επέμβασης είναι:

Κολπική ολική υστερεκτομία – Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που όλη η μήτρα εξέρχεται από τον κόλπο. Το μειονέκτημά της είναι οι συχνές υποτροπές.

Κολπορραφία – Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πρόπτωσης του πρόσθιου ή και του οπίσθιου τοιχώματος του κόλπου. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης εκτελείται μέσω του κόλπου. Χρησιμοποιούνται ράμματα για την ενίσχυση του κόλπου ώστε να υποστηρίζει και πάλι την ουροδόχο κύστη ή το ορθό.

Ιερο-κολποπηξία – Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πρόπτωσης της μήτρας, της πρόπτωσης  του κολπικού θόλου και της εντεροκήλης. Μπορεί να γίνει με κοιλιακή τομή, με λαπαροσκόπηση ή ρομποτικά. Χρησιμοποιείται χειρουργικό πλέγμα το οποίο ράβεται με το πρόσθιο και οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου και έπειτα με την προ-ιερά περιτονία. Με την τεχνική αυτή σηκώνουμε τον κόλπο στην αρχική του φυσιολογική θέση. Είναι η πιο σύγχρονη τεχνική με τα καλύτερα αποτελέσματα (ελάχιστες υποτροπές).

Ιερο-υστεροπηξία – Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πρόπτωσης της μήτρας όταν μια γυναίκα δε θέλει να υποβληθεί σε υστερεκτομή. Τοποθετείται χειρουργικό πλέγμα στον τράχηλο της μήτρας και στη συνέχεια στερεώνεται μπροστά από το ιερό οστό, στην προ-ιερά περιτονία. Έτσι στερεώνεται η μήτρα στην αρχική φυσιολογική της θέση.

Από τί εξαρτάται η ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της πρόπτωσης πυελικών οργάνων;

Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης. Συνήθως πρέπει να λείψετε μερικές εβδομάδες από την εργασία. Για τις πρώτες εβδομάδες, θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη άσκηση, την άρση βάρους και το τέντωμα. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές για αρκετές εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Η ανάρρωση είναι ευκολότερη και ο μετεγχειρητικός πόνος λιγότερος, όταν χρησιμοποιείται η λαπαροσκοπική ή ρομποτική μέθοδος.

Δρ. Καββαδίας Αλέξιος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Πιστοποιημένος στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

Πιστοποιημένος στην Κολποσκόπηση

Κάτοχος διπλώματος ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics)

Συγγρού 28 και Φλέμινγκ , (άνωθεν Euromedica), Τρίκαλα

Τηλ. 2431025190, 6946218134

e-mail: kalamba@otenet.gr

www.kavvadiasalexios.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης