Τοπικά

Χρ. Λιάπης: “Πυρκαγιές: Άμεση η ανάγκη ψυχικής στήριξης των πληγέντων τα πρώτα 24ωρα”

Περίπου 4 στους δέκα πληγέντες από φυσικές καταστροφές κινδυνεύουν από ψυχικές διαταραχές τον πρώτο χρόνο μετά την έκθεση στο καταστροφικό συμβάν εξηγεί στο ygeiamou ο κ. Χρίστος Χ. Λιάπης Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Με ψυχιατρική νοσηρότητα της τάξης του 30-40% κινδυνεύουν μέσα στον πρώτο χρόνο τα άτομα που έχουν βιώσει φυσικές καταστροφές.

Χρειάζεται συνολική και σε βάθος προσέγγιση σε ότι αφορά στις ψυχοκοινωνικές συνέπειες καταστροφικών γεγονότων, όπως οι πυρκαγιές που ξεσπούν με σφοδρότητα στη χώρα μας, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ επισημαίνεται η άμεση αναγκαιότητα της σωστής αντιμετώπισης των κινδύνων που εγκυμονούνται για την ψυχική υγεία των πληγέντων, κατά τα πρώτα 24ωρα, γιατί έτσι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής μετατραυματικού στρες στους πρώτους 6 μήνες που ακολουθούν το καταστροφικό γεγονός.

Ο κίνδυνος, αυτός, εμφάνισης μετατραυματικού στρες είναι περίπου τριπλάσιος με πενταπλάσιος στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ και τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης