Ροή Τοπικά

Ψηφιακή συλλογή χειρόγραφων κωδίκων της Ι.Μ. Ρουσάνου Μετεώρων

Η ψηφιακή συλλογή των χειρόγραφων κωδίκων της Ιεράς Μονής Ρουσάνου των Μετεώρων είναι πλέον διαθέσιμη online στη σελίδα του ηλεκτρονικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας.

Η Βιβλιοθήκη προχώρησε στη ψηφιοποίηση των κωδίκων σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Ρουσάνου και το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης. Το έργο «Ψηφιοποίηση, Διαχείριση και Καταλογογράφηση της συλλογής χειρογράφων της Ιεράς Μονής Ρουσάνου» επισημοποιήθηκε με έγγραφη συμφωνία μεταξύ των φορέων και ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 με τη ψηφιοποίηση των κωδίκων από τον κ. Αγαμέμνονα Τσελίκα, Προϊστάμενο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ.

Η συλλογή αποτελείται από 39 κώδικες που έχουν γραφτεί από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα και πρόκειται για Λειτουργικά Βιβλία, Παρακλητικές, Συναξαριστές, Μηναία, Λόγους εκκλησιαστικών Πατέρων, Δογματικά έργα κλπ. Η περιγραφική καταλογογράφηση των κωδίκων βασίστηκε στο κατάλογο του Δημητρίου Ζ. Σοφιανού, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Κύριος σκοπός του έργου είναι η διατήρηση, ανάδειξη, διάθεση του πολιτιστικού πλούτου της Ιεράς Μονής και η πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων στο πολιτιστικό απόθεμα της Μονής. Το έργο αποτελεί ένα χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο για την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Δίνεται η δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως μελέτη χωρίς να φθείρεται το πρωτογενές υλικό και εξασφαλίζεται η μακροβιότητα των χειρογράφων.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη μεγάλη χαρά και απέραντη ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Μονή Ρουσάνου για την εμπιστοσύνη και την άψογη συνεργασία σε όλη τη διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου.

Ευελπιστούμε η συλλογή να αποτελέσει σημαντική πηγή άντλησης πληροφοριών για  ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ερευνητικά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στη ψηφιακή συλλογή μέσω διαδικτύου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://opac.kalambakalibrary.org/iguana/www.main.cls?surl=manuscripts

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης