Τοπικά

Ωθηση σε ψηφιακές λύσεις με την επίσκεψη Πιερρακάκη – Υφυπουργών στα Τρίκαλα

Για το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων και των ψηφιακών λύσεων και εφαρμογών που αυτός υλοποιεί, ενημερώθηκε αναλυτικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, οι Υφυπουργοί Γιώργος Γεωργαντάς και Θοδωρής Λιβάνιος και ο Γενικός Γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος, συνάντησαν τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, στα πεδία εφαρμογής όλων των γνωστών, αλλά και των νέων δράσεων.

 

Οι φράσεις, δε, του κ. Πιερρακάκη, ότι «θαυμάζουμε και εκτιμούμε το έργο του Δημάρχου» και πως υφίσταται ενημέρωση για «το πώς τα Τρίκαλα με τις έξυνες και καινοτόμες λύσεις, μπορούν να δώσουν παραδείγματα για εφαρμογή παρόμοιων λύσεων στην επικράτεια», συνοψίζουν την ουσία της επίσκεψης. Ο κ .Παπαστεργίου, από την πλευρά του, εστίασε στο ότι «το σήμερα και το αύριο των σύγχρονων και ασφαλών πόλεων είναι εδώ. Με το υπουργείο συνεργαζόμαστε για το πώς παρόμοια προγράμματα θα υλοποιηθούν στη χώρα». Εξάλλου, όπως σημείωσε «είδαμε τι δουλεύει και πού υπάρχουν προβλήματα, ώστε με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ» να υλοποιηθούν τα σχετικά έργα για τους Δήμους. Εργα, που, όπως τόνισε ο Υπουργός, αφορούν σε ποσό 320.000.000 € από τα δύο συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους 332 ΟΤΑ της χώρας.
Το ένα σκέλος αφορά στο πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις» από το Ταμείο Ανάκαμψης με 90 εκ. € για 17 μεγάλους Δήμους μαζί με τον Δήμο Τρικκαίων, που αποτελεί πεδίο εφαρμογής, ενώ το δεύτερο, αφορά τους υπόλοιπους Δήμους με 230 εκ. €.

Οι εφαρμογές

Ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενημερώθηκε αναλυτικά για τα τρέχοντα προγράμματα, εφαρμογές και δράσεις σε πλήθος πεδίων: περιβάλλον, εξυπηρέτηση πολιτών, ποιότητα ζωής, κοινωνική μέριμνα.
Συγκεκριμένα, με επίσκεψη στο control room της Smart Trikala, στο InfoPoint του Δήμου Τρικκαίων, στη Νέα Λαϊκή Αγορά, στο Gisemi Hub ( τον κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που λειτουργεί η e-trikala ΑΕ), παρουσιάστηκαν, εξηγήθηκαν και αναλύθηκαν:

Δημαρχείο (control room)

– Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημότη «20000»

– Παρακολούθηση στόλου οχημάτων

– Μέτρηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια

– GIS

– Πολιτική προστασία – «πρόγνωση» πιθανών πλημμυρικών φαινομένων μέσω τεχνολογίας

– Μέτρηση ποσότητας και ποιότητας νερού

– Τηλε-έλεγχος αντλιοστασίων λημμάτων

– Έλεγχος αρδευτικών γεωτρήσεων

– Chatbot

– Open data

 

Κεντρική Πλατεία

– Μέτρηση ταχύτητας ελεύθερου δημοτικού Wifi

– Smart σύστημα ποδηλάτων

– Αποτρεπτικό Σύστημα Στάθμευσης ΑμεΑ

– Μέτρηση ταχύτητας 5G
– Remote Ι/Ο συστήματα (Φρούριο, Χρ. Δέντρο, καταρράκτης)

 

Νέα Λαϊκή Αγορά Τρικάλων

– Νέα εφαρμογή λαϊκών αγορών

– Πιλοτικό σύστημα στάθμευσης με κάμερες

GiSeMi hub

– Drone μεταφοράς φαρμάκων (πρόγραμμα Harmony H2020)

– Βαν «Δημόκριτος» (ΕΕΑΑ) – Πολιτική Προστασία
– Κέντρο Ελέγχου Ψηφιακών Εφαρμογών Δήμων – DataGers
Προγράμματα που προέκυψαν από τη συνεργασία start up επιχειρήσεων με την e-trikala ΑΕ
– Τρέχοντα έργα τηλεϊατρικής
– Vodafone Connected Living
– «Κλικ Ζωής» από την εταιρεία ΓΝΩΜΩΝ

– Project τηλεμετρίας για ποταμούς και αντλιοστάσια

 

Τα δεδομένα, οι μετρήσεις, η χρησιμότητά τους

Σε συνάντηση στο Gisemi hub, με Δημάρχους (μετεώρων και πύλης κ. Αλέκος και ΜΑράβας) και στελέχη της αγοράς (Επιμελητήριο Τρικάλων με τον πρόεδρο κ. Β. Γιαγιάκο και Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας με τον κ. Αν. Λάππα), η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε επί τάπητος τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της.

Ο Υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης τόνισε
– τη σημασία των μετρήσεων δεδομένων
– τον σχεδιασμό πολιτικής με επίκεντρο τον πολίτη
– τα άλματα σε επίπεδο ψηφιακών συναλλαγών (από 8,8 εκ. το 2019 σε 500 εκατ. το 2021)
– την απελευθέρωση των δυνατοτήτων που έχει η χώρα, το κράτος, το Δημόσιο, οι ΟΤΑ
Ειδικά για τα Τρίκαλα, έδωσε έμφαση στις λέξεις «μεράκι» και «αγάπη», τα οποία επεσήμανε ως απαραίτητα στοιχεία για δράσεις όπως το gov.gr: «μιλάμε απολύτως την ίδια γλώσσα» (με τον Δήμο Τρικκαίων)
– τον σχεδιασμό του προγράμματος «Εξυπνες Πόλεις» με βάση τις ανάγκες των Δήμων.

Ο Δήμαρχος Δημ. Παπαστεργίου έδωσε έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης μετρήσεων και δεδομένων. Εφερε ως παράδειγμα τη διανομή φαγητού στα σχολεία, τονίζοντας ότι τα κριτήρια για το πού θα δοθούν, εξαρτώνται από τα μετρήσιμα δεδομένα, όπως τις οικογένειες που δικαιούνται ενίσχυσης από το ΤΕΒΑ. Αλλά και έτερο παράδειγμα, τα οφέλη ή πιθανές δυσλειτουργίες από κυκλοφοριακά δεδομένα. Και διευκρίνισε ότι η μέτρηση των δεδομένων και ο έλεγχος των δράσεων – προγραμμάτων, δίνει την ευκαιρία για να διαπιστωθεί η χρησιμότητά τους και ο τρόπος περαιτέρω αξιοποίησης τους.

Ο Υφυπουργός κ. Λιβάνιος

– εστίασε στο κοινό όραμα για την ψηφιακή αλλαγή
– αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν υπ’ ψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου για το πρόγραμμα  «Εξυπνες Πόλεις»
– Εδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ανθρώπινο δυναμικό
Ο Υφυπουργός κ. Γεωργαντάς
– αναφέρθηκε με ουσία στον σχεδιασμό των ΚΕΠ

– προανήγγειλε την ύπαρξη «εκπαιδευτών» στα ΚΕΠ, για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή πλατφόρμα των ΚΕΠ αλλά χρειάζονται εκμάθηση
– έθεσε το ότι η κεντρική διοίκηση κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα των ψηφιακών αλλαγών
– τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα

Ο Γενικός Γραμματέας Λεωνίδας Χριστόπουλος

– ανέφερε τη σημαντικότητα του προγράμματος αξιοποίησης νέων τεχνολογιών από τους Δήμους
– εστίασε στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των υπαλλήλων
– τόνισε την αναγκαιότητα απλούστευσης διαδικασιών για τον πολίτη, μέσω μητρώου – πλατφόρμας που θα περιγράφει τα αναγκαία για κάθε πράξη – συναλλαγή με το Δημόσιο

 

Σημαντικές στιγμές
* Ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε τα νέα σχέδια του ΚΕΠ, που θα έχει ως στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών
* Ο Υφυπουργός κ. Γεωργαντάς παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο λογότυπο των ΚΕΠ
* Η μεταφορά των επισκεπτών/τριών από την κεντρική πλατεία στο Gisemi έγινε με το ηλεκτρικό (το ένα από τα δύο) λεωφορείο που παραχώρησε ευγενικά στον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala η εταιρεία Νικ. Κιολεΐδης ΑΕΒΕ.
*Τα λεωφορεία (8 και 12 θέσεων αντιστοίχως) για όλο το διάστημα διεξαγωγής του Μύλου των Ξωτικών μεταφέρουν επισκέπτες/τριες από την κεντρική πλατεία στο μεγάλο θεματικό πάρκο των Τρικάλων.
* Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επισκέφθηκε ακόμη το Μουσείο Τσιοτσάνη και τον Μύλο των Ξωτικών. Εκεί, ενημερώθηκε για το πνεύμα και την ουσία των περιβαλλοντικών δράσεων που υλοποιούνται, καθώς φέτος το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας είναι αφιερωμένο στην προστασία του περιβάλλοντος (Κυκλική οικονομία, διαχείριση απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ).
* Μαθητές – μέλη ομάδων ρομποτικής του 1ου ΕΠΑΛ και του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων με πρόσφατες βραβεύσεις σε διαγωνισμούς συναντήθηκαν με τον κ. Πιερρακάκη, προσφέροντάς του συμβολικά δώρα.
* Δώρα, και δη ένα τεχνούργημα – ποδήλατο, επέδωσε και ο κ. Παπαστεργίου στην ηγεσία του Υπουργείου.
*Παρέστησαν από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικολέτα Μπρουζούκη, οι αντιδήμαρχοι Εφη Λεβέντη, Γιώργος Καταβούτας και Βασίλης Κρανιάς, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ Γιάννης Κωτούλας, η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων Σοφία Αλεστά, ο πρόεδρος της Αστική Ανάπτυξη ΑΕ Τάκης Παζαΐτης, ο αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη Μιχάλης Λάππας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης