Τοπικά

Το νόημα της προεόρτιας των Χριστουγέννων περιόδου μέσα από τους ύμνους της Εκκλησίας μας

Μια προσεκτική θεώρηση του Εορτολογίου που προηγείται της εορτής των Χριστουγέννων,αλλά και του περιεχομένου των εκκλησιαστικών ύμνων,οι οποίοι ψάλλονται στους Εσπερινούς και τους Όρθρους από της 15ης Νοεμβρίου ,όπου από τότε ξεκινά η σαρανταήμερη νηστεία και εξής,καθιστούν φανερή την προσπάθεια και την ανάλογης εκκλησιαστική ατμόσφαιρα,ώστε οι πιστοί βαθμιαία να προετοιμαστούν για την επάξια συμμετοχή τους στον εορτασμό του επονομαζόμενου ως <<Αγίου Δωδεακαημέρου>>.

Τότε οι πιστοί λαμβάνουν και το πρώτο μήνυμα για τον ερχομό των Χριστουγέννων.Το δεύτερο και το πιο ξεχωριστό ,το παίρνουν την 21η Νοεμβρίου,ενόψει της σπουδαίας Θεομητορικής εορτής των Εισοδείων της Θεοτόκου,όπου ψάλλονται οι μεγαλοπρεπείς και ευφρόσυνες <<Καταβασίες>>των Χριστουγέννων,<Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε>.

Από την ημέρα της εορτής των Εισοδίων και μέχρι τα Χριστούγεννα,οι ύμνοι που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στην Ενανθρώπηση του Κυρίου γίνονται άμα ημέρα περισσότεροι.Οι εορτές της ίδιας περιόδου έχουν επίσης,άμεση ή έμμεση σχέση και αναφορά με τη μεγάλη εορτή που θα επακολουθήσει.

Από τις εορτές αυτές άλλες αναφέρονται στις μορφές των Αγίων Προφητών της Π.Δ, άλλες στους Δικαίους αυτής και άλλες στους κατά σάρκα Προγόνους του Κυρίου και τους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα.

Όλα αυτά τα πρόσωπα έχουν γίνει όργανα του Θεού προς εκπλήρωση του προαιωνίου σχεδίου της θείας οικονομίας, γι’αυτό και η παρουσία των εορτών τους από τον Παλαιοδιαθηκικό χώρο σαφώς δεν είναι τυχαία.

Η προσμονή και η λαχτάρα των ανθρώπων της Π.Δ. για τη γέννηση του Μεσσία, αλλά και η προσδοκία και η ελπίδα της λυτρώσεως αυτών μεταφέρονται και σε μας σήμερα, μέσω των συγκεκριμένων εορτών ,επειδή παραμένει κοινός ο πόθος των ανθρώπων για λύτρωση και σωτηρία. Η Σάρκωση του Θεού Λόγου ήταν η απαρχή της σωτηρίας μας και η υπενθύμιση αυτή οικοδομεί καθένα από μας μέχρι και σήμερα.

Μέσα στο πλήθος των ύμνων και των εορτών λοιπόν, της χρονικής περιόδου που προηγείται των Χριστουγέννων, διαβλέπει κανείς την προσπάθεια της Εκκλησίας να βοηθήσει, όσο το δυνατό καλύτερα, τους πιστούς της, ώστε να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα της εορτής της Θείας Γεννήσεως και να εκμεταλλευτούν αυτή για πνευματική οικοδομή και σωτηρία.

Στον σκοπό αυτό ακριβώς αποβλέπουν οι γνωστοί και άγνωστοι ιεροί υμνογράφοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας,οι οποίοι εξυμνούν θεολογούντες όσον αφορά τα εορταζόμενα πρόσωπα και γεγονότα της πριν των Χριστουγέννων εκκλησιαστικής περιόδου. Κύριος στόχος τους ήταν πάντοτε η σωτηρία του ανθρώπου, χάρη του οποίου ο Κύριος εσαρκώθη. Η όλη διάταξη των εορτών και η μεταξύ τους σχέση, η πληθώρα των ύμνων και η κατάλληλη θέση τους στην λειτουργική τάξη της Εκκλησίας μας καταδεικνύουν τη σοφία και την καλή σκοπιμότητα των καλώς διαταξαμένων πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Συνοψίζοντας για να κατανοήσουμε σε βάθος το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων είναι απαραίτητη όλη αυτή η προετοιμασία ώστε να γίνει η καρδιά μας χώρος για να κατοικήσει <<ο αχώρητος παντι>> και να μετατραπεί σε μια φάτνη ταπεινή μεταφερόμενοι κατ’ αυτό τον τρόπο νοητά στη Βηθλεέμ εκεί όπου έλαβε χώρα αυτό το κοσμοσωτήριο γεγονός!

Εύχομαι σε όλους σας καλά ,ευλογημένα και πνευματικά Χριστούγεννα

Ευαγγελία Μητσιούλη

Τελειόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης