Ροή Τοπικά

Σε εφημερία στο μέτωπο της φωτιάς στα Βόρεια Προάστια της Αττικής ο Λιάπης

Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», το οποίο βρίσκεται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς και σηκώνει μεγάλο βάρος των αναγκών που ανακύπτουν από τις πολλαπλές επιβαρύνσεις που συνεπάγεται για τους πολίτες η καταστροφική πυρκαγιά η οποία μαίνεται στην περιοχή, εν μέσω πρωτοφανούς κύματος καύσωνα.

 

Τόσο η Τρίτη, όσο και η Τετάρτη δεν ήταν εύκολες ημέρες. Οι επιδράσεις των παρατεταμένα υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ή την υδροδότηση και την εκδήλωση απειλητικών πυρκαγιών έχουν έντονα αρνητικό αποτύπωμα στην ψυχική υγεία των πολιτών, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές, με πιθανές αυξήσεις στα επίπεδα του χρόνιου ή του παροξυσμικού stress, της απελπισίας και της κατάθλιψης, καθώς και με ενδεχόμενη ανάδυση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών. Ο Καλαμπακιώτης ψυχίατρος Χρίστος Λιάπης βρίσκεται σταθερά εκεί τα τελευταία 24ωρα παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια στον συνάνθρωπο.

Κάθε ψυχική νόσος μπορεί να αποτελέσει επιπλέον παράγοντα κινδύνου για αύξηση της συνδεόμενης με τον καύσωνα θνησιμότητας, την ίδια στιγμή που η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί ξεχωριστό παράγοντα υποτροπής ή παρόξυνσης ψυχικών διαταραχών. Σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση βρίσκονται οι συνάνθρωποί μας που εμφανίζουν ανοϊκές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer, καθώς είναι πιθανό να μην μπορούν να απαρτιώσουν μία πλήρη νοητική επεξεργασία των περιβαλλοντικών συνθηκών ώστε να αναλάβουν προσαρμοστικές συμπεριφορές όπως είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών και η κατάλληλη ένδυση με ελαφρά ρούχα. Ανάλογο βαθμό ευαλωτότητας εμφανίζουν και όσοι πάσχουν από ψυχωτικές διαταραχές (όπως π.χ. η σχιζοφρένεια), βαριές διαταραχές του συναισθήματος ή αναπτυξιακές διαταραχές, την ίδια στιγμή που τόσο αυτές καθ’ εαυτές οι παθήσεις όσο και οι αναγκαίες για την αντιμετώπισή τους χορηγούμενες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς το θερμορυθμιστικό σύστημα των πασχόντων και την ικανότητα της ομοιοστατικής προσαρμογής του οργανισμού σε περιβάλλοντα υψηλών θερμοκρασιών. Ασθενείς με κατάθλιψη, έχει βρεθεί πως εμφανίζουν μειωμένη θερμορρυθμιστική ικανότητα, ενώ χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς πολλά από τα αντικαταθλιπτικά και τα υπόλοιπα ψυχοτρόπα φάρμακα, μπορεί να επιδεινώσουν τις διαταραχές των ηλεκτρολυτών που παρατηρούνται συχνά σε τέτοιες θερμοκρασίες.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης