Ελλάδα

Η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία της αρχαιολογικής κληρονομιάς

Το παράρτημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας (ΕΙΠΔ) στην Ανκόνα Ιταλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  και το Μηχανολογικό Γραφείο Rogante Engineering Studio (SIR) διοργάνωσε το σεμινάριο: “Προηγμένος χαρακτηρισμός με τεχνικές νετρονίων στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαΐου στην πλατφόρμα Zoom.

 

Με την ελλόγιμη διαχείριση της Μηχανολόγου Viviana Koudounas, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του παραρτήματος Ανκόνας Ιταλίας του Ινστιτούτου, προτού δοθεί ο λόγος στον κύριο ομιλητή, Μηχανολόγο Δρ. Massimo Rogante, εναλλάχθηκαν για τους εναρκτήριους χαιρετισμούς: o Δρ. Χάρης Κουδούνας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Ανκόνα Ιταλίας, ο Δρ. Γεώργιος Ζάχος, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Ζήδρου, αρχαιολόγος, Ph. Candidate στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία διάβασε επίσης τους χαιρετισμούς εκ μέρους της Δρ. Βαρβάρας Παπαδοπούλου, Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Άρτας και αναπληρώτριας Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων.

 

Το ενδιαφέρον των παρισταμένων να κατανοήσουν πώς η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία της αρχαιολογικής κληρονομιάς συνόδευσε από την αρχή την έκθεση του Dr. Ing. Massimo Rogante, ο οποίος επεσήμανε, με σαφήνεια, τα διάφορα παραδείγματα προηγμένου χαρακτηρισμού που έφερε εις πέρας το Studio Engineering, μέσω της χρήσης αυτών των τεχνικών, ιδίως όσον αφορά:- αρχαιο-μεταλλουργικές έρευνες ευρημάτων από την περιοχή της Αδριατικής, δηλαδή χάλκινα ευρήματα από τις νεκροπόλεις των Πιτσενών των πόλεων Matelica και Fabriano (δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των Καλών Τεχνών και του Τοπίου του νομού των Μάρκε) και μεταλλικών ευρημάτων από τα πρόσφατα μεταφερόμενα, κατόπιν της αρχαιολογικής ανασκαφής στην περιοχή των ρωμαϊκών Λουτρών της περιοχής Tifernum Mataurense, στο Sant’Angelo στο Vado (δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Πανεπιστημίου της Macerata)- αρχαιο-μεταλλουργικές έρευνες ευρημάτων από την αρχαιολογική συλλογή της οικογένειας του Κόμη Telone, που τηρούνται από την Ακαδημία Georgica Treiensis (δραστηριότητα που πραγματοποιείται για λογαριασμό της ίδιας Ακαδημίας).- ανάλυση αρχαίων υφασμάτων από λινό που χρονολογούνται από το Παλαιό Βασίλειο έως την εποχή των Πτολεμαίων (2200-300 π.Χ.), προερχόμενα από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνου και το Δημοτικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Μπολόνια.

 

Οι τεχνικές νετρονίων, που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στον περιορισμένο τομέα της βασικής φυσικής, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την επίλυση τεχνολογικών και βιομηχανικών προβλημάτων. Το πεδίο εφαρμογής τους στην επιστήμη και την τεχνολογία υλικών μπορεί σήμερα να θεωρηθεί ευρύ, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για την εφαρμογή αυτών των τεχνικών στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Μηχανολογικό Γραφείο Rogante έχει αναπτύξει συγκεκριμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και διαδικασίες επεξεργασίας δεδομένων από μετρήσεις νετρονίων. Τα αποτελέσματα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην απάντηση κρίσιμων ερωτήσεων που σχετίζονται με την πηγή, την προέλευση και την περιγραφή των αντικειμένων που εξετάστηκαν. Η πρόοδος αυτής της έρευνας επιτρέπει στους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς να κατανοήσουν ενδιαφέροντα και πρωτότυπα στοιχεία που συνδέονται με την πραγματικότητα του παρελθόντος, με δυνητικά και ανεκτίμητα επιστημονικά και πολιτιστικά αποτελέσματα. Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που τέθηκαν, από εκείνους που ήταν παρόντες, στο τέλος της διάλεξης του Dr. Ing. Rogante, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον προς αυτές τις τεχνικές και προς τον τρόπο μή παρεμβατικής εξέτασης των αρχαιολογικών ευρημάτων. Για αυτό τον λόγο, ολοκληρώνοντας, αυτή η συνάντηση μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα για κάθε μελλοντική συνεργασία.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης