Αθλητισμός

ΣΠΟΡΤ Πεζοπορία στα Αντιχάσια – από τον Κονισκό στη Νέα Ζωή

Η όμορφη φθινοπωρινή μέρα σημάδεψε τη διάσχιση της περασμένης Κυριακής από τον Κονισκό μέχρι τη Νέα Ζωή, στις δυτικές πλαγιές των Αντιχασίων. Μια διαδρομή μήκους 11 χλμ που απαίτησε σχεδόν 5 ώρες μαζί με τις συχνές στάσεις για ξεκούραση και ανασυγκρότηση της πολυμελούς ομάδας των 20 ατόμων που συμμετείχαν.

 

Πρωί και το κρύο αισθητό στον έρημο αυτή την ώρα Κονισκό, την κατά μία άποψη προϊστορική Δωρίδα, την κοιτίδα των Δωριέων. Χτισμένος σε υψόμετρο 821 μ. στους πρόποδες της κορυφής Πάδη (1.197 μ.) μέσα σε μια κοιλάδα την οποία διασχίζει ο ποταμός Ίων (Μουργκάνης). Απέχει από την Καλαμπάκα 28 χλμ.

Ο Κονισκός πριν το 1821 ήταν διεσπαρμένος στις τοποθεσίες Κορομηλιά, Προσήλιον και Μπαγέσι. Μετά από την πυρπόλησή του από τους Τούρκους, οι κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν στη σημερινή τοποθεσία, αφού καλύπτονταν από πυκνό δάσος και ήταν εύκολο να κρυφτούν.

Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, στο χωριό αυτό συγκεντρώθηκε μία δύναμη Ελλήνων ατάκτων, κυρίως Μακεδόνων, που καθοδηγούταν από την Εθνική Εταιρεία όπου αφού μετάλαβαν στην εκκλησία του χωριού, δίνοντας τον όρκο «Ελευθερία ή Θάνατος», στις 02.00 ώρα τη νύκτα πέρασαν τα σύνορα και εισέβαλαν στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία προβαίνοντας σε καταδρομικές επιχειρήσεις ανατινάζοντας τουρκικά φυλάκια.

Σημειώνεται ότι η έκταση του χωριού που ανήκει σήμερα στους κατοίκους της περιοχής, ανήκε στην Ιερά Μονή Αγιου Στεφάνου των Μετεώρων. Το 1960 αριθμούσε 811 κατοίκους και διέθετε δημοτικό σχολείο, ταχυδρομείο, τηλέφωνο και σταθμό Χωροφυλακής.

Ένας δασόδρομος μέσα σε δάσος βελανιδιάς, από αυτά που χαρακτηρίζουν τα Αντιχάσια, μας οδηγεί ψηλότερα, δίπλα από τις κεραίες τηλεφωνίας. Ο ήλιος είναι πλέον αρκετά ψηλά και ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει. Συνεχίζουμε βαδίζοντας σε μικρές κλίσεις πότε σε χωματόδρομους και πότε σε μονοπάτια που ζώνουν τις πλαγιές για να φτάσουμε σε μικρή λίμνη- υδατοδεξαμενή. Τα πατήματα αγελάδων που φτάνουν ως εδώ δηλώνουν τον προορισμό της. Στις όχθες της θα κολατσίσουμε παίρνοντας δυνάμεις για τη συνέχεια της πορείας μας. Σε δάσος θάμνων και πουρναριών που κάηκαν το 2014 και τώρα ξαναφούντωσαν. Τόσο, που κατά τόπους κάνουν το μονοπάτι αδιάβατο.

Από το ψηλότερο σημείο της πλαγιάς βλέπουμε τον προορισμό μας καθώς και το φράγμα του Ληθαίου. Το φράγμα έχει μήκος στέψεως 526 μ. και μέγιστο ύψος 32 μ. Από το νερό που θα ταμιεύεται στην λίμνη, ανάντη του φράγματος, προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών άρδευσης όλης της κατάντη περιοχής, έκτασης 6.000 περίπου στρεμμάτων.

Η Κοινότητα της Νέας Ζωής (παλιά ονομασία Μπούρσιανη) βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. και έχει περίπου 170 κατοίκους. Από εδώ πηγάζει ο Ληθαίος ποταμός. Πριν τον οικισμό υπάρχει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με σημαντικές τοιχογραφίες, καθολικό διαλυμένης μονής, μετόχι της μονής του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και κατά δεύτερο λόγο με την γεωργία.

 

Πηγή Πληροφοριών: www.wikipedia.gr

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας -Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης