Διεθνή

Ένα Χρονολόγιο της Εκτίμησης του Λείψανου του Δεξιού Χέρι του Αγίου Νεκταρίου στη Σκανδιναβία

Με μεγάλη χαρά και θρησκευτική θέρμη υποδέχθηκαν από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 το λείψανο της δεξιάς χειρός του λαϊκού αγ. Νεκταρίου Πενταπόλεως του Θαυματουργού του Θαυματουργού από την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 ough Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 εν μέσω λειτουργιών και εκδηλώσεων που στάθηκαν έξω για την εκκλησιαστική τους λάμψη και τάξη.
Το σεβάσμιο λείψανο μεταφέρθηκε στο βορειότερο επάγγελμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τον Β. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιμανδρίτης Φρ. Δαμασκηνός Μουρτζής για την πνευματική ενίσχυση του τοπικού ποιμνίου, μετά από αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κλεόπα Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εφραίμ Ύδρας, Σπετσών και Αίγινας και το Μοναστικό Συμβούλιο της Μονής Αγίας Τριάδος στην Αίγινα.
Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Κλεόπας τέθηκε στο χέρι για την υποδοχή του Αγίου Νεκταρίου στον Ευαγγελισμό του Μητροπολιτικού Ναού Θεοτόκου στο Όσλο όπου εορτάστηκε η Θεία Λειτουργία μαζί με ευλογία των υδάτων λειτουργία που σηματοδοτεί την ευκαιρία της εορτής του Ινδικτύου και το νέο εκκλησιαστικό έτος. Ο Μητροπολίτης προήδρευσε των λειτουργιών στη χοροστασία και συνοδευόταν από τον Β. Σεβ. Αρχιμανδρίτες Φρ. Δαμασκηνός Μουρτζής, Βαρθολομαίος Ιατρίδης, και Αλέξανδρος Λουκάτος, καθώς και ο Σεβ. Οικονομός Φρ. Μάξιμ Λεσάζ.
Το ίδιο απόγευμα εορτάστηκε το ιεροσυλία της Ιεράς Ενότητας, μαζί με παρακλητική ακολουθία στον Άγιο Νεκτάριο, με τον Παρ Δαμασκηνό Μουρτζή να παραδίδει το κήρυγμα. Στις λειτουργίες παρακολούθησε η Επίτιμη Πρέσβειρα της Ελλάδας στη Νορβηγία κα Άννα Κόρκα, μαζί με μέλη του προσωπικού της πρεσβείας Messrs. Κωνσταντίνος Δανάσης, Παναγιώτης Λυκοσκούφης, και Λάμπρος Κόκονος.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Όσλο, ο Μητροπολίτης συνόδευσε με την Πρέσβη Κόρκα και τους βοηθούς της για γεύμα μετά από πρόσκλησή της, συνοδευόμενος από τον Φρ. Αλέξανδρο. Εκείνο το βράδυ δείπνησε με τον κληρικό στη συνοδεία του στην οικία της επί μακρόν ενορίτιδας κυρίας Αγγελικής Κρούσε-Τζένσε, ενώ είχε την ευκαιρία να συναναστραφεί με ενορίτες από το Όσλο και μέλη του ενοριακού συμβουλίου της προαναφερθείσας μητροπόλεως itan church, στην οποία προσέφερε εγκάρδιες ευχαριστίες για την υποστήριξή τους η διακονία της τοπικής Εκκλησίας.
Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου παρέλαβε το σεβαστό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Αποστόλου στην Ουψάλα από τους πιστούς της γύρω περιοχής όπου τελέστηκε το αξίωμα του Εσπερινού για την εορτή της μετάφρασης του λείψανου του Αγίου Νεκταρίου, με τον Μητροπολίτη Κλεόπα προεδρεύει στη χοροστασία και συνοδεία του Β. Σεβ. Αρχιμανδρίτες Φρ. Σωσίπατρος Στεφανούδης, Δαμασκηνός Μουρτζής, Βαρθολομαίος Ιατρίδης και Αλέξανδρος Λουκάτος. Το κήρυγμα της βραδιάς παρέδωσε ο Φρ Αλέξανδρος.
Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου παρέλαβε ο Σεβασμιώτατος λείψανος του Αγίου Νεκταρίου στον καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Στοκχόλμης όπου εορτάστηκε η αρχιερατική Θεία Λειτουργία και προεδρεύει ο Μητροπολίτης Κλεόπας, ο οποίος επικουρούσε ο προαναφερθέντας κληρικός. Το κήρυγμα της ημέρας παρέδωσε ο πάρ Σωσίπατρος Στεφανούδης.
Παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Ανδρέας Φρυγάνας, ενώ τους ύμνους έψαλλαν ο Δρ. Ανδρέας Σελάμσης, ο Δρ. Γεώργιος Σιδηράς, ο κ. Ηλίας Γκέργη και η κα Ηλιάνα Αντωνίου.
Το ίδιο απόγευμα εορτάστηκε το ιεροσυλία της Ιεράς Ενότητας, μαζί με παρακλητική λειτουργία στον Άγιο Νεκτάριο, με τον Μητροπολίτη να προεδρεύει στη χοροστασία και με τη βοήθεια των Φρ. Βαρθολομαίου Ιατρίδη και Αλέξανδρο Λουκάτο.
Στη συνέχεια, υπήρξε μια προβολή της ταινίας Man of God που πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό. Η σκηνοθέτιδα της ταινίας κ. Yelena Popovic, η οποία ταξίδεψε από την Αθήνα στη Στοκχόλμη μαζί με τον σύζυγό της κ. Αλέξανδρο Πότερ, παρέδωσε εναρκτήρια σχόλια μαζί με τον Μητροπολίτη Κλεόπα.
Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου εορτάστηκαν στον Καθεδρικό Ναό οι Matins και η Θεία Λειτουργία, με τον Μητροπολίτη Κλεόπα να προεδρεύει στη χοροστασία και να επικουρεί ο κλήρος της Μητρόπολης. Ο πάτερ Δαμασκηνος Μουρτζης παρέδωσε το κήρυγμα της ημέρας. Ο Μητροπολίτης Κλεόπας μίλησε και στους μαθητές του Κατηχητικού του Κατηχητικού και συζήτησε για τα παιδικά χρόνια του Αγίου Νεκταρίου.
Εκείνο το βράδυ τελέστηκε αγρυπνία, αφιερωμένη στην 69η επέτειο της μετάφρασης των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου. Ο Μητροπολίτης Κλεόπας προήδρευσε της λειτουργίας στη χοροστασία και επικουρήθηκε από τους Φρ. Αλέξανδρος και Βαρθολομαίος, με τους τελευταίους να κάνουν το κήρυγμα.
Στις κηρύξεις του, ο Μητροπολίτης εξέφραζε συχνά την ευγνωμοσύνη του σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχή οργάνωση των ιερών λειτουργιών προς τιμήν του Αγίου Νεκτάριου, συμπεριλαμβανομένων των κληρικών, των μελών του ενοριακού συμβουλίου και των ψάλλων.
Επίσης μετέφερε την ευγνωμοσύνη του στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αίγινας, καθώς και στην Ηγουμένη και μοναστική συμβούλιο της Μονής Αγίας Τριάδος στην Αίγινα για την παραχώρηση της άδειάς τους και ανταποκρίθηκε τόσο ευγενικά στην απαίτηση est της επιστροφής του σχετικά με την ευγένεια του Αγίου Νεκταρίου’ λείψανο. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον V. Ο Σεβ. Αρχιμανδρίτης Φρ. Δαμασκηνός Μουρτζής για τη μεταφορά του ιερού λείψανου, και για τη λειτουργία στις πνευματικές και λειτουργικές ανάγκες διαφόρων ενοριών της Σκανδιναβίας σε πολλές περιστάσεις στο παρελθόν.
Ο Μητροπολίτης Κλεόπας προχώρησε να ευχαριστήσει την κ. Φωτεινή Μπατσέλα, Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Εταιρείας Κυριών του Καθεδρικού Ναού, για το δείπνο που προσέφερε προς τιμήν των επισκέπτων κληρικών και λαϊκών που συνόδευαν τον Μητροπολίτη, καθώς και τοπικό λεωφορείο inessman κ. Christos Meletis για την χορηγία των γευμάτων, την ιδιοκτησία των το Cypern Restaurant στη Στοκχόλμη για την παροχή δείπνων για τους κληρικούς και τους επισκέπτες της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Νικόλαο Κίτσιο για την τεχνική του βοήθεια κατά την παρουσίαση της ταινίας Άνθρωπος του Θεού και το live streaming της Θείας Λειτουργίας s και κηρύγματα.

 

###
Photo credits: Frs. Βαρθολομαίος Ιατρίδης και Αλέξανδρος Λουκάτος, Messrs. Μιχαήλ Μπικούλης και Νικόλαος Κίτσιος, Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης