Διεθνή

Αναμέτρηση Τραμπ – Μπάιντεν στη σκιά του Ομπάμα

Μία τετραετία μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα αναδεικνύεται ξανά σε κεντρικό πρόσωπο του προεκλογικού αγώνα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τον πρώην αντιπρόεδρό του, Τζο Μπάιντεν, έναν αδύναμο υποψήφιο, είναι ένα στήριγμα στη μάχη εναντίον του σημερινού προέδρου. Για τον δε Ντόναλντ Τραμπ είναι η ευκαιρία να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την αλγεινή διαχείριση της πανδημίας και τoυς 85.000 και πλέον νεκρούς στις ΗΠΑ, να επανασυσπειρώσει τους συνωμοσιολόγους που μισούν τον Ομπάμα και να στιγματίσει ταυτόχρονα τον Μπάιντεν ως άνθρωπο του κατεστημένου της Ουάσιγκτον.

Μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ έχει οικοδομήσει ολόκληρη τη σταδιοδρομία του καταφερόμενος κατά του προκατόχου του. Από την ψευδή φήμη ότι ο Ομπάμα γεννήθηκε στην Κένυα μέχρι το πιο πρόσφατο «Ομπάμαγκεϊτ», μια ασαφή κατηγορία ότι ο πρώην πρόεδρος σπατάλησε τους τελευταίους μήνες της παραμονής του στην εξουσία για να υπονομεύσει τον Τραμπ, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υπάρξει εξαιρετικά… συνεπής. Οι αλλεπάλληλες γκάφες του, που οδήγησαν στην εκτόξευση των κρουσμάτων δηλητηριάσεων από την κατάποση αντισηπτικού στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, οι επιδόσεις του στην επιβολή και άρση του λοκντάουν, ακόμη και η προσωπική συμπεριφορά του (μη χρήση μάσκας και καταστρατήγηση των απαραίτητων αποστάσεων) είναι πτυχές της ίδιας αντιεπιστημονικής στάσης: της αρχικής, πάγιας, πεποίθησής του πως ο ιός θα εξαφανιστεί μαγικά μόλις πιάσουν οι ζέστες.

Μόνον όταν ο κλοιός άρχισε να στενεύει γύρω του την περασμένη εβδομάδα, με δύο στελέχη του Λευκού Οίκου να έχουν βγει θετικά στον κορωνοϊό, άρχισαν να λαμβάνονται κάποια σοβαρά μέτρα προστασίας.

Ισως το πιο τραγελαφικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ακόμη και το τεστ συγκεκριμένης εταιρείας στο οποίο υποβάλλονται συχνά οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι προβληματικό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Πρόκειται για το γρήγορο διαγνωστικό τεστ Abbott ID Now, που προώθησε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ και το οποίο κατά περίπου 30% έως και 48% δίνει λάθος αρνητικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της γενικευμένης αποτυχίας να αντιμετωπίσει την πανδημία με αξιοπιστία και να δώσει μια προοπτική στους άνεργους, που ξεπερνούν πλέον το 15% και σύμφωνα με τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις ενδέχεται να φτάσουν το 25%, ο Τραμπ καταφεύγει στην τοξική ρητορική και στο Twitter, ένα πεδίο στο οποίο ο Μπάιντεν υστερεί σημαντικά. Η κυριαρχία του πρώτου στα σόσιαλ μίντια είναι συντριπτική. Στο Twitter έχει 80 εκατ. ακολούθους και ο Μπάιντεν μόλις πέντε. Η σελίδα του προέδρου στο Facebook έχει 27,5 εκατ. likes, του Μπάιντεν μόνο δύο. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έσπευσαν να θρηνήσουν πως «ο Μπάιντεν χάνει το Ιντερνετ».

Αναλυτές όμως θεωρούν πως λίγη σημασία έχει, αντιτείνοντας ότι πρόσωπα με ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ή ο επίσης υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέτο Ο’ Ρουρκ, έχασαν παταγωδώς στις αναμετρήσεις στις οποίες συμμετείχαν.

126 tweets σε μία ημέρα

Για τον Τραμπ το Twitter και η συχνά συνυφασμένη με το Μέσο συνωμοσιολογία είναι το προνομιακό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η σύγκρουσή του με την Κίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι διενέξεις του με τους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του γιατρού και επικεφαλής της επιτροπής δράσης κατά του κορωνοϊού Αντονι Φάουτσι, οι σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις του εναντίον (κυρίως γυναικών) δημοσιογράφων δεν στάθηκαν αποτελεσματικά θέματα για να αλλάξει η ατζέντα, εν μέσω πανδημίας.

Το πέτυχαν όμως εν μέρει τα 126 tweets του, το τρίτο ημερήσιο προσωπικό ρεκόρ του, στο οποίο επανέφερε στο προσκήνιο το προσφιλές του «Ομπάμαγκεϊτ». Στην ενίσχυση της θεωρίας του περί υπονόμευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση συνέβαλε η πρόταση απαλλαγής του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν από τις κατηγορίες, για τις οποίες ο πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ είχε ομολογήσει την ενοχή του. Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ουάσιγκτον και αιτιάσεις περί ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης με στόχο την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ούτε η καμπάνια του Μπάιντεν είναι ανέφελη: κατηγορείται από την Τάρα Ριντ για σεξουαλική επίθεση το 1993, όταν εκείνος ήταν γερουσιαστής και η ίδια βοηθός του. Ο Μπάιντεν έχει διαμηνύσει ότι θα είναι γυναίκα η υποψήφια αντιπρόεδρός του. Τρεις γυναίκες γερουσιαστές, που ονειρεύτηκαν να γίνουν πρόεδροι, είναι οι επικρατέστερες για το χρίσμα αντιπρόεδρου στο πλευρό του. Και οι τρεις διεκδίκησαν το χρίσμα και έχασαν από τον Μπάιντεν: η Ελίζαμπεθ Ουόρεν, η Καμάλα Χάρις και η Εϊμι Κλόμπουτσαρ. Ωστόσο, η πρώτη αν και δημοφιλέστερη στους κόλπους του κόμματος έχει ένα μειονέκτημα: αν παραιτηθεί θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές για την έδρα της στη Γερουσία στη Μασαχουσέτη και αυτό θα μπορούσε να στερήσει από τους Δημοκρατικούς την πλειοψηφία στο σώμα, το οποίο επιθυμούν να ελέγξουν μετά τον Νοέμβριο. Η Κλόμπουτσαρ φαίνεται ότι έχει ιστορικό αυταρχικής συμπεριφοράς απέναντι στους συνεργάτες της κι έτσι μέχρι στιγμής επικρατέστερη θεωρείται η Xάρις, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τα ερείσματα του Μπάιντεν στους κόλπους των μαύρων ψηφοφόρων.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 5% έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως έχει μια ανοδική τάση σε κρίσιμες πολιτείες, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για τη σύνθεση του σώματος των εκλεκτόρων. Με βάση τη σφυγμομέτρηση του CNN, το 51% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων υποστηρίζει τον Μπάιντεν έναντι 46% του Τραμπ. Η εικόνα είναι αντίστροφη στις 15 διαφιλονικούμενες πολιτείες (όπου η διαφορά των κομμάτων ήταν κάτω από 8% το 2016, μεταξύ άλλων δηλαδή της Αριζόνας, της Φλόριντα, του Κολοράντο, της Τζόρτζια, του Ουισκόνσιν κ.λπ.): 52% είναι υπέρ του Τραμπ και 45% στηρίζει Μπάιντεν. Εκδηλη είναι η κυριαρχία του πρώην αντιπροέδρου στις γυναίκες (55%-41%), στους μαύρους (69%-26%), ενώ ο νυν πρόεδρος προηγείται στις τάξεις των λευκών ψηφοφόρων (55%-43%). Εντονο είναι το πρόβλημα του Δημοκρατικού υποψηφίου στους νέους, ειδικά στις καθοριστικές προαναφερθείσες πολιτείες και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σύσταση κοινής επιτροπής με τον Σάντερς, στην οποία συμμετέχει και η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτές, η νεαρή αστέρας της αριστερής πτέρυγας.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης