Διεθνή

Βατικανό: Η κούρσα για τον επόμενο πάπα ξεκίνησε και είναι… άγρια

Ο πάπας Φραγκίσκος συμπλήρωσε, την άνοιξη που μας πέρασε, δέκα χρόνια στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, το μέλλον για τον 86χρονο ποντίφικα διαγράφεται, πλέον, αβέβαιο.

 

«Ο πάπας Φραγκίσκος περνάει, πια, ολοένα περισσότερο χρόνο στο νοσοκομείο», σχολιάζει ο Ντέμιαν Τόμσον μέσα από τις σελίδες του βρετανικού Spectator.

Σύμφωνα με τον Τόμσον, η κούρσα της ανάδειξης του νέου πάπα έχει ήδη ξεκινήσει και διαφαίνεται σκληρή ή ακόμη και «αήθης».

Τον περασμένο χρόνο, εξέχοντες καρδινάλιοι από όλο το θεολογικό φάσμα – φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, μετριοπαθείς – βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθετικών δημοσιευμάτων, με τις επιθέσεις μάλιστα να προέρχονται σε πολλές περιπτώσεις από τους «σκληροπυρηνικούς» της επονομαζόμενης «ομάδας του Φραγκίσκου» («Team Francis»).

Ο 70χρονος Ούγγρος καρδινάλιος Πίτερ Ερντο (που βοήθησε στη διοργάνωση της επιτυχημένης παπικής επίσκεψης τον περασμένο Απρίλιο στην Ουγγαρία), ο 65χρονος Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (που είχε παρουσιαστεί προ ετών ως πιθανός εκλεκτός του ιδίου του Φραγκίσκου και «Ασιάτης Φραγκίσκος»), ο 67χρονος Ιταλός αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια Ματέο Μαρία Ζούπι (τον οποίο ο Φραγκίσκος είχε στείλει ως απεσταλμένο του για την ειρήνευση στην Ουκρανία) και ο 57χρονος Πορτογάλος καρδινάλιος Ζοσέ Τολεντίνο ντε Μεντόντσα (ο οποίος θεωρείται περισσότερο «φιλελεύθερος» ή «προοδευτικός» από άλλους) ξεχωρίζουν ως πιθανοί διάδοχοι του Φραγκίσκου στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Το επόμενο παπικό κονκλάβιο θα είναι πιο φιλελεύθερο από αυτό που εξέλεξε τον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (σ.σ. Φραγκίσκο) πριν από δέκα χρόνια», σχολιάζει ο Ντέμιαν Τόμσον, ο οποίος ωστόσο υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αντίπαλες/ανταγωνιστικές ομάδες και τάσεις εντός της Καθολικής Εκκλησίας που ερίζουν επί του παρόντος για θέματα όπως είναι η χειροτονία των γυναικών διακονισσών, η ευλογία των ομοφυλοφιλικών σχέσεων αλλά και το μέλλον της «Τριδεντινής» («Tridentine») ή «παραδοσιακής λατινικής λειτουργίας» («Traditional Latin Mass»).

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης