Διεθνή

Γάζα: Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν το κοινοβούλιο της Χαμάς

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ, πως η «Χαμάς έχασε τον έλεγχο της Γάζας», ΜΜΕ της χώρας δημοσίευσαν φωτογραφία με Ισραηλινούς στρατιώτες μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της Χαμάς.

 

 

 

Στο ντοκουμέντο, δεκάδες στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό ποζάρουν με σημαίες της χώρας τους μέσα στο κοινοβούλιο.

Ο Γκαλάντ δήλωσε: «Οι τρομοκράτες καταφεύγουν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι άμαχοι λεηλατούν τις άδειες βάσεις της οργάνωσης, δεν της έχουν πια εμπιστοσύνη». «Η Χαμάς δεν έχει καμία δύναμη ικανή να σταματήσει τον Ισραηλινό Στρατό», είπε και πρόσθεσε: «Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της Γάζας».

Πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε εντείνει τις επιχειρήσεις μας με στόχο τις σήραγγες της Χαμάς», προσθέτοντας ότι αυτό «θα βγάλει τους τρομοκράτες από τις σήραγγες και από εκεί είτε θα εξοντωθούν είτε θα παραδοθούν άνευ όρων. Δεν υπάρχει καμία τρίτη επιλογή».

«Κάθε μέρα εξοντώνουμε περισσότερους διοικητές της Χαμάς, δεκάδες και μερικές φορές εκατοντάδες τρομοκράτες, και ο στρατός επιχειρεί στην καρδιά της πόλης της Γάζας», είπε.

Ισραηλινά τανκς έξω από το νοσοκομείο της Γάζας

Ισραηλινά τανκς πήραν θέσεις νωρίτερα έξω από τις πύλες του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης της Γάζας, τον πρωταρχικό στόχο στη μάχη τους για να πάρουν τον έλεγχο του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράρ Αλ-Κίντρα, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, είπε ότι 32 ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένων τριών νεογέννητων, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας του νοσοκομείου και της έλλειψης ρεύματος.

Τουλάχιστον 650 ασθενείς εξακολουθούσαν να βρίσκονται μέσα, που επιθυμούσαν να μεταφερθούν σε άλλη ιατρική μονάδα από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη ουδέτερη υπηρεσία.

Το Ισραήλ λέει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν ένα αρχηγείο μαχητών της Χαμάς, κάτι που η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται.

«Τα τανκς είναι μπροστά από το νοσοκομείο. Είμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Είναι μια περιοχή με νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Ασθενείς, γιατροί και πολίτες που μένουν στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό», είπε στο Reuters ένας χειρουργός στο νοσοκομείο.

Νότια Γάζα: «Πρωτόγονες» οι συνθήκες διαβίωσης

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει στα νότια της Γάζας από τις βόρειες περιοχές όπου το Ισραήλ έχει επικεντρώσει τις χερσαίες επιχειρήσεις του αλλά κατά την άφιξή τους πολλοί βρίσκονται ενώπιον μίας οδυνηρής έκπληξης: Υπάρχουν ελάχιστα μέρη για να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο Μανσούρ Σούμαν είναι ένας από τους εκτοπισμένους από την πόλη της Γάζας και αυτή τη στιγμή μένει, μαζί με την οικογένειά του, σε ένα νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς. Περιέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης εκεί ως «πρωτόγονες». «Ας αφήσουμε στην άκρη το φαγητό και το νερό, τον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα. Δεν υπάρχει ασφάλεια…», είπε στο Al Jazeera.

«Μας είπαν, πηγαίνετε στον Νότο και θα είναι ασφαλές εκεί. Ωστόσο, κάθε μέρα ακούω περισσότερα ασθενοφόρα να έρχονται στο νοσοκομείο και βλέπω περισσότερους ανθρώπους να πηγαίνουν τους αγαπημένους τους στο νεκροταφείο. Βλέπω περισσότερα παιδιά να τραυματίζονται, περισσότερους ανθρώπους να ακρωτηριάζονται. Κάθε μέρα φαίνεται ότι ο Νότος χτυπιέται περισσότερο», πρόσθεσε.

«Δεν ξέρουμε πού να πάμε, ο Βορράς δεν είναι ασφαλής, ο Νότος δεν είναι ασφαλής. Κανείς δεν σκέφτεται να φύγει στην Αίγυπτο για να μην επαναλάβουμε αυτό που συνέβη το 1948 και το 1967», τόνισε, αναφερόμενος στη Νάκμπα του 1948 και στην ήττα των Αράβων από το Ισραήλ το 1967.

«Θέλουμε να μείνουμε στη χώρα μας. Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα, το συντομότερο δυνατό, να επέμβει, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν τα χιλιάδες φορτηγά γεμάτα βοήθεια. Και παρακαλώ, τα παιδιά μας θέλουν να ζήσουν μια ασφαλή ανθρώπινη ζωή».

 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης