Διεθνή

Δασοφύλακες στην Κίνα αφιερώνουν τη ζωή τους για την προστασία γιγάντιων πάντα

Τα τελευταία 16 χρόνια ο Χεμίν περιπολεί στις περιοχές που ζουν τα γιγάντια πάντα στο φυσικό πάρκο Μπαϊσουτσιάνγκ, στη βορειοδυτική επαρχία της Κίνας Γκανσού.

Καλύπτοντας μία περιοχή 1. 837.990 στρεμμάτων δάσους, το Μπαϊσουτσιάνγκ, γνωστό ως ο μεγαλύτερος οικότοπος των γιγάντιων πάντα στην Κίνα, φιλοξενεί πάνω από 110 ζώα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/10 του συνόλου των πάντα σε όλη την Κίνα. Ο 38χρονος Χεμίν είναι έμπειρος πεζοπόρος σε απότομες και ολισθηρές βουνοπλαγιές όπου καταγράφει τα ίχνη που αφήνουν τα ελεύθερα γιγάντια πάντα και αναφέρει περιπτώσεις λαθροθηρίας, καθώς και κινδύνους για πυρκαγιά. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται περιπολίες στις οποίες συμμετέχει ο Χεμίν, διάρκειας πέντε ημερών, όπου αλλάζουν τις μπαταρίες για τις 260 υπέρυθρες κάμερες με τις οποίες παρακολουθούν τα σπάνια αυτά ζώα.

Το 2017 η Κίνα εγκαινίασε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός εθνικού πάρκου για τα γιγάντια πάντα, 27.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε τρεις επαρχίες –Σιτσουάν, Σαανσί και Γκανσού– σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα να κινούνται πιο ελεύθερα, καθώς σήμερα τα ελεύθερα πάντα ζουν σε απομονωμένες βραχώδεις περιοχές. Το Μπαϊσουτσιάνγκ προγραμματίζεται να ενταχθεί στο τεράστιο εθνικό πάρκο έως το 2020. Για τους δασοφύλακες όμως, αυτό σημαίνει ακόμα πιο εντατικές περιπολίες οι οποίες ξεκινούν την αυγή και ολοκληρώνονται μόλις οι ακτίνες του ήλιου κρυφτούν πίσω από τα βουνά.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης