Διεθνή

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε η πρώτη γυναίκα μετά από 70 χρόνια

Eκτελέσθηκε, σήμερα το πρωί, η Λάιζα Μοντγκόμερι, μετά το πράσινο φως που έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές από το 1953.

Αναλυτικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 07:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) τις ύστατες προσφυγές των συνηγόρων υπεράσπισης της Λάιζα Μοντγκόμερι, παρά τη διαφωνία των τριών προοδευτικών δικαστών του.

Η 52χρονη, καταδικασθείσα εις θάνατον, κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση.

Είχε σκοτώσει μία έγκυο για να της πάρει το μωρό

Το 2004, η Μοντγκόμερι -μην μπορώντας η ίδια να αποκτήσει παιδί- σκότωσε μια γυναίκα που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα για να της κλέψει το έμβρυο που κυοφορούσε.

Το θύμα ήταν εκτροφέας σκύλων και η Μοντγκόμερι την είχε προσεγγίσει μέσω διαδικτύου, με πρόφαση πως ήθελε να αγοράσει ένα τεριέ. Στη συνέχεια, την επισκέφθηκε στην κατοικία της στο Μισούρι, τη στραγγάλισε, άνοιξε τη μήτρα της και πήρε το μωρό, το οποίο επέζησε.

Η αναβολή της εκτέλεσης

Καταδικάσθηκε σε θάνατο το 2007. Οι συνήγοροί της, χωρίς να αρνηθούν την σοβαρότητα του εγκλήματός της, επεσήμαναν ότι υπέφερε από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών και της βίας που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία. Έτσι, το βράδυ της Δευτέρας, ο ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή για την αναβολή της εκτέλεσής της, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της ψυχικής της υγείας.

«Οι πληροφορίες που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο περιέχουν πολλές αποδείξεις ότι αυτή τη στιγμή η ψυχική υγεία της κας Μοντγκόμερι είναι τόσο απομακρυσμένη από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορεί να αντιληφθεί λογικά τον λόγο που έχει η κυβέρνηση για να την εκτελέσει», έγραφε ο δικαστής Πάτρικ Χάνλον στην απόφασή του.

Ωστόσο, η απόφαση ακυρώθηκε, χθες, από εφετείο κατόπιν προσφυγής του υπουργείου Δικαιοσύνης κι εν συνεχεία το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την τελική απόφαση.

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ως ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, αγνόησε το αίτημα για επιείκεια που απηύθυναν οι συνήγοροί της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο trikalavoice.gr

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το trikalavoice.gr στο  Instagram και δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από τα Τρίκαλα και την Ελλάδα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης