Διεθνή

Ισραήλ: Σε εξέλιξη η εισβολή στη νότια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την εισβολή στη νότια Γάζα, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τους New York Times. Το αμερικανικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στον πόλεμο με τη Χαμάς και να δημιουργήσει περισσότερους κινδύνους για τους άμαχους Παλαιστίνιους.

 

 

Μετά την κατάληψη μεγάλων τμημάτων της βόρειας Γάζας από τα τέλη Οκτωβρίου, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν πλέον προχωρήσει στο τελευταίο τμήμα του εδάφους που ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς. Η κίνηση αυτή διανοίγει τον δρόμο για την πλέον αποφασιστική μάχη του πολέμου: μια αναμέτρηση στο Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότο, όπου Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Χαμάς έχει αναζητήσει καταφύγιο από τότε που αποχώρησε από τον βορρά.

Νέες δορυφορικές εικόνες που συλλέχθηκαν στις 9 το πρωί της Κυριακής και αναλύθηκαν από τους ΝΥΤ έδειξαν ότι ο ισραηλινός στρατός είχε φτάσει σε μια θέση νότια του Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια από το κέντρο του Χαν Γιουνίς. Οι εικόνες έδειχναν δεκάδες τεθωρακισμένα και λοιπά οχήματα.

Το βράδυ της Δευτέρας, το BBC μετέδωσε ότι περισσότερες από πενήντα αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το Χαν Γιουνίς.

Δημοσιογράφοι στο Νοσοκομείο Νάσερ, ανέφεραν ότι δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν εκεί με αυτοκίνητα, εν όψει της δυσκολίας επικοινωνίας με τα σημεία των βομβαρδισμών λόγω της απώλειας επικοινωνίας. Μετά το μπλακ άουτ των επικοινωνιών, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής βοήθειας, οι οποίες ανταποκρίνονται στις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί εισβολής στο νότιο τμήμα, αλλά στρατηγοί τις τελευταίες ημέρες είχαν δηλώσει ότι οι δυνάμεις τους επιχειρούσαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να διευκρινίσουν τι σημαίνει αυτό.

Η εισβολή στο νότο αναμένεται να είναι η πιο έντονη φάση ενός πολέμου που ήδη έχει προκαλέσει περισσότερα θύματα από την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982.

Πληροφορίες: New York Times, BBC

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης