Διεθνή

Κολομβία: Ορκίστηκε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο

Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ορκίστηκε χτες στη Μπογκοτά, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

 

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και υπόσχομαι στον λαό να σέβομαι πιστά το Σύνταγμα και τους νόμους της Κολομβίας», δήλωσε ο 62χρονος πρώην γερουσιαστής και πρώην αντάρτης.

«Απέτυχε ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών»
Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του, ο Πέτρο ζήτησε να τερματιστεί ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», κρίνοντας πως απέτυχε. Αντίθετα, πρότεινε να αντικατασταθεί από «πολιτική πρόληψης της κατανάλωσης» στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Είναι καιρός να υπάρξει νέο διεθνές σύμφωνο που θα αποδέχεται ότι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε», είπε ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, η οποία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης.

Ακόμη, ο Γκουστάβο Πέτρο υποσχέθηκε στις ένοπλες οργανώσεις που συνεχίζουν να δρουν στη χώρα «δικαστικά πλεονεκτήματα» εάν συμφωνήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης.

«Καλούμε (…) όλες τις ένοπλες οργανώσεις να εγκαταλείψουν τα όπλα», να «αποδεχθούν δικαστικά πλεονεκτήματα σε αντάλλαγμα για την ειρήνη, τον οριστικό τερματισμό της βίας», ανέφερε.

Διεθνές ταμείο για τον Αμαζόνιο
Ο Πέτρο πρότεινε, επίσης, να δημιουργηθεί διεθνές ταμείο για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο υφίσταται επιταχυνόμενη αποψίλωση.

«Πού είναι το διεθνές ταμείο για να σωθεί το δάσος του Αμαζονίου; (…) Μπορούμε να μεταμορφώσουμε όλο τον πληθυσμό του κολομβιανού (τμήματος) του Αμαζονίου σε προστάτη του δάσους, αλλά έχουμε ανάγκη χρηματοδότηση από όλο τον κόσμο για να το καταφερουμε αυτό», είπε.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης