Διεθνή

Κύπρος: Ξεκίνησε η διάθεση αντί-Covid σκευασμάτων για τον ιό που έχει αποδεκατίσει τις γάτες του νησιού

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Κύπρου έλαβαν την πρώτη παρτίδα χαπιών κατά της Covid από ένα απόθεμα που προοριζόταν για τους ανθρώπους, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας να σταματήσουν την διασπορά ενός εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους του κορωνοϊού αιλουροειδών που έχει σκοτώσει χιλιάδες γάτες.

 

 

Από τις αρχές του έτους η Κύπρος μαστίζεται από μια φονική επιδημία κορωνοϊού στις γάτες. Στις αρχές Αυγούστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανακοίνωσε το μέτρο χορήγησης των αντιικών φαρμάκων στο πληθυσμό γάτων, αναφερόμενος σε ραγδαία αύξηση των περιστατικών. Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, τα αντιικά φάρμακα θα μπορούν να παραλαμβάνονται από τον κηδεμόνα του ζώου που νοσεί, από τα γραφεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών και κατόπιν συνταγογράφησης από κτηνίατρο.

Το υπουργείο Υγείας του νησιού άρχισε να χορηγεί τη θεραπεία στις 8 Αυγούστου -ημερομηνία που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Γάτας- φιλοδοξώντας αυτό να είναι η αρχή του τέλους της ασθένειας που έχει πλήξει τον πληθυσμό των αιλουροειδών της χώρας – o οποίος είναι υπερδιπλάσιος των ανθρώπων.

«Διαθέτουμε 500 κουτιά θεραπείας» ανέφερε στον Guardian o Χριστόδουλος Πίπης, Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. «Είναι η πρώτη παρτίδα από τα 2.000 πακέτα που θα διατεθούν. Κάθε ένα από αυτά περιλαμβάνει 40 κάψουλες, οπότε μιλάμε για συνολικά 80.000 χάπια κατά της Covid» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η οργάνωση PAWS (Cat Protection and Welfare Society) έκανε προσφάτως μια δραματική εκτίμηση πως περίπου 300.000 γάτες, οικόσιτες και αδέσποτες, έχουν πεθάνει λόγω της λοιμώδους περιτονίτιδας γάτων (FIP) από τον Ιανουάριο. Ντόπιοι κτηνίατροι έκαναν λόγο για «υπερβολή», υπολογίζοντας τον αριθμό των νεκρών γάτων στις 8.000 τους πρώτους έξι μήνες του 2023, χωρίς ωστόσο και οι ίδιοι να αμφισβητούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σημειώνεται ότι η λοιμώδης περιτονίτιδα των γατών δεν είναι μεταδοτική στον άνθρωπο.

Πηγή: Guardian/DW

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης