Διεθνή

«Ο Στάλιν δηλητηριάστηκε από τη Δύση», λέει ρωσικό κόμμα

Ρωσικό κομμουνιστικό κόμμα ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για πιθανή εμπλοκή Δυτικών κατασκόπων στον θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει «δηλητηριαστεί».

 

«Το κόμμα απευθύνθηκε στη Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην FSB με αίτημα να ελεγχθεί η πιθανή εμπλοκή δυτικών μυστικών υπηρεσιών στον θάνατο του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Σεργκέι Μαλινκόβιτς, πρόεδρος του κόμματος Κομμουνιστές της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Πολλές μαρτυρίες συγχρόνων του Στάλιν κάνουν λόγο για πιθανή δηλητηρίαση του ηγέτη των σοβιετικών εθνών από πράκτορες δυτικής επιρροής», πρόσθεσε ο Μαλινκόβιτς.

Τι είχε δείξει η νεκροψία

Το αίτημα διατυπώθηκε με αφορμή την 71η επέτειο θανάτου του Στάλιν ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 5 Μαρτίου του 1953.

Η νεκροψία είχε δείξει ότι πέθανε από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έπειτα από χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων προηγούμενων εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής το 1945.

Ωστόσο, θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στη Ρωσία κάνουν λόγο για πιθανή εγκληματική ενέργεια.

«Προσβολή» συμβόλων

Η φήμη του Στάλιν γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί τα τελευταία χρόνια, υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που επικριτές του επισημαίνουν ότι υπήρξε υπεύθυνος για μαζικές εκτελέσεις, ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου στρατοπέδων εργασίας και αναγκαστική πείνα πολιτών.

Το 2018, η Ρωσία απαγόρευσε την προβολή βρετανικής μαύρης κωμωδίας με τίτλο «Ο θάνατος του Στάλιν». Αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας ισχυρίστηκε ότι «προσβάλλει τα ιστορικά μας σύμβολα».

Με πληροφορίες από Reuters

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης