Διεθνή

Σουτ και ντρίμπλες σε τοπία που κόβουν την ανάσα

Στον Αρκτικό Κύκλο το ποδόσφαιρο είναι πολύ δημοφιλές και οι παίκτες έχουν την τύχη να παίζουν σε γήπεδα που κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους.

Στη Γροιλανδία διεξάγεται ίσως το πιο παράξενο ποδοσφαιρικό τουρνουά στον κόσμο. Εδώ και 50 χρόνια, από το 1971, οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της περιοχής αυτής του Αρκτικού Κύκλου συγκεντρώνονται για να παίξουν στο Grønlandsbanken Final 6. Μια διοργάνωση που διαρκεί μόλις μία εβδομάδα και πιθανόν είναι η πιο σύντομη παγκοσμίως.

Οι αγώνες διεξάγονται στο Ντίσκο, ένα αρχαίο ηφαιστειακό νησί, με φόντο τα παγόβουνα και συντροφιά τις φάλαινες που κυκλοφορούν ανενόχλητες στα παγωμένα νερά.

Ντριμπλάροντας παγόβουνα και πολικές αρκούδες

Η Γροιλανδία σε έκταση είναι τόσο μεγάλη όσο η Ισπανία ή η Γαλλία, όμως μόλις το 20% είναι κατοικήσιμο, καθώς το υπόλοιπο 80% είναι πάγος.

Υπάρχουν ελάχιστες περιοχές με χορτάρι και για εννιά μήνες είναι αδύνατον να παιχτεί ποδόσφαιρο, καθώς το χιόνι φτάνει τα 2 μέτρα.

Ακόμα κι έτσι, το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα και το εκπληκτικό είναι πως υπάρχουν 5000 ποδοσφαιριστές στη Γροιλανδία, δηλαδή το 10% του πληθυσμού.

Στο γήπεδο του Κεκερτάσουνγκ

Το τουρνουά Grønlandsbanken Final 6 διεξάγεται στο Κεκερτάσουνγκ του ηφαιστειακού νησιού Ντίσκο, στα νότια της Γροιλανδίας, που διαθέτει γήπεδο με τεχνητό χλοοτάπητα, σε ένα τοπίο μαγικό. Από τη μία περιβάλλεται από μαύρη άμμο και από την άλλη από παγόβουνα.

Οι 8 ομάδες, που έχουν προκριθεί από τους αγώνες που γίνονται κάθε Ιούλιο, πηγαίνουν εκεί κωπηλατώντας.

Δύσκολοι καιροί για τερματοφύλακες

Μέχρι το 2016 οπότε και κατασκευάστηκε το γήπεδο με τον τεχνητό χλοοτάπητα, οι αγώνες διεξάγονταν σε επιφάνειες με πέτρες και άμμο, με τους τραυματισμούς να είναι σε ημερήσια διάταξη.

«Για να έπαιζες τερματοφύλακας εκεί έπρεπε πραγματικά να το λέει η καρδιά σου. Έπρεπε να φοράς πολλά ρούχα, ενώ μετά στην καλύτερη περίπτωση είχες μόνο γρατσουνιές», διηγείται χαμογελώντας ο πρώην αρχηγός της G-44, Γιόχαν Φρέντερικ Ζέεμπ.

Το μέλλον είναι πράσινο (green)

Φέτος, κάτι αλλάζει, καθώς η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας (σ.σ. Η Γροιλανδία διοικητικά ανήκει στη Δανία) αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή περισσότερων γηπέδων με πλαστικό χλοοτάπητα.

«Ήταν στα πλάνα μας να φτιάξουμε έξι μεγάλα γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα ως το 2021, αλλά ήδη υπάρχουν 11 με 12.

Το ταξίδι είναι μεγάλο, όμως έχουμε κάνει την αρχή. Το μέλλον του ποδοσφαίρου στη Γροιλανδία είναι λαμπρό» τόνισε ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Δανίας, Γέσπερ Μέλερ.

sputnik.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης