Διεθνή

Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς

ψηφώντας τις αυξανόµενες διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισβάλει στη Ράφα, τη νοτιότερη παλαιστινιακή πόλη στη Λωρίδα της Γάζας, αν η Χαμάς δεν έχει απελευθερώσει όλους τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

 

 

«Αν μέχρι το Ραμαζάνι οι όμηροι δεν έχουν επιστρέψει στις εστίες τους, η σύγκρουση θα συνεχιστεί και στην περιοχή της Ράφα», δήλωσε την Κυριακή ο απόστρατος στρατηγός Μπέντι Γκαντς, μέλος του ανωτάτου πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Το Ραμαζάνι, ιερός μήνας των μουσουλμάνων, αναμένεται να αρχίσει φέτος στις 10 Μαρτίου. Εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Γκαντς μπήκε στην κυβέρνηση Νετανιάχου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου και έχει βαρύνοντα ρόλο, αλλά όχι την τελευταία λέξη στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Δύσκολη η εκεχειρία

Ηνωμένες Πολιτείες και αραβικά κράτη έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για εκεχειρία τουλάχιστον έξι εβδομάδων, με στόχο την ανταλλαγή αιχμαλώτων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για οριστική κατάπαυση του πυρός και δρομολόγηση πολιτικής λύσης, που θα περιλαμβάνει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση υιοθέτησε την Κυριακή διακήρυξη με την οποία «απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε διατάγματα διεθνών παραγόντων για μια μόνιμη διευθέτηση με τους Παλαιστινίους» και εκφράζει την αντίθεσή της «σε οποιαδήποτε μονομερή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους».

«Οχι» σε πρόωρες εκλογές από τον Νετανιάχου – Αντικυβερνητική συγκέντρωση σήμερα στο Τελ Αβίβ

Οσο για την εκεχειρία, παρότι τις προηγούμενες εβδομάδες οι μεσολαβητές (Ηνωμένες Πολιτείες, Αίγυπτος, Κατάρ) ανέφεραν μια ορισμένη πρόοδο, την Κυριακή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε «παρανοϊκές» τις αξιώσεις της Χαμάς και κάλεσε το Κατάρ να συνετίσει τους ηγέτες της.

Χθες, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στην Ντόχα του Κατάρ δήλωσε ότι οι σχετικές τοποθετήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού «δεν είναι τίποτε άλλο από μια νέα προσπάθειά του να κωλυσιεργήσει και να παρατείνει τον πόλεμο για λόγους που έχουν γίνει πλέον σαφείς στον καθένα» – υπονοούμενο για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του Νετανιάχου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Εμιράτου, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, είχε δηλώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία «δεν υπόσχονται πολλά πράγματα».

Στον ΟΗΕ

Σήμερα αναμενόταν να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η Αλγερία εκ μέρους όλων των αραβικών κρατών για άμεση, ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. Ωστόσο, χθες το βράδυ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν δικό τους, εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο τάσσεται υπέρ «μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν».

Στο ίδιο κείμενο, η Ουάσιγκτον τονίζει ότι «υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, μια μείζων χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα κατέληγε σε περαιτέρω πλήγματα εναντίον αμάχων και σε νέα εκτόπισή τους, ενδεχομένως σε γειτονικές χώρες». Επομένως, υποστηρίζει το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, «θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και γι’ αυτό μια τέτοια μείζων χερσαία επίθεση δεν θα πρέπει να εκδηλωθεί».

Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή 107 Παλαιστινίων, ανεβάζοντας σε 29.092 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων απωλειών από την έναρξη του πολέμου. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε ότι το κεντρικό νοσηλευτικό ίδρυμα στη νότια Γάζα, το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, σταμάτησε να λειτουργεί ύστερα από ημέρες πολιορκίας και επιδρομών του ισραηλινού στρατού.

Οι δηλώσεις Λούλα

Τέλος, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Γκατς κάλεσε σε διάβημα διαμαρτυρίας τον πρεσβευτή της Βραζιλίας, όπου του ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Λούλα είναι ανεπιθύμητος (persona non grata) στο Ισραήλ μέχρις ότου ανακαλέσει πρόσφατες δηλώσεις του όπου συνέκρινε τον πόλεμο στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα των ναζί. Ο Λούλα έκανε την επίμαχη δήλωση στην 37η Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης, στην Αντίς Αμπέμπα.

Στο μεταξύ, το υπό ελληνική σημαία, αμερικανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο Sea Champion, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Ροσάριο της Αργεντινής στο Αντεν της Υεμένης, δέχθηκε επίθεση με πυραύλους στον Κόλπο του Αντεν και ζήτησε στρατιωτική βοήθεια. Από την επίθεση υπήρξαν μικρές υλικές ζημιές, αλλά κανένα από τα 23 μέλη του πληρώματος (από τους οποίους πέντε είναι Ελληνες) δεν έπαθε το παραμικρό.

Νωρίτερα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης είχαν αναλάβει την ευθύνη για επίθεση που έλαβε χώρα την Κυριακή εναντίον φορτηγού πλοίου βρετανικών και λιβανέζικων συμφερόντων, με σημαία Μπελίζε, το οποίο κινδύνευε να βυθιστεί. Το πλήρωμά του πρόλαβε να απομακρυνθεί με ασφάλεια από άλλο εμπορικό πλοίο.

 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης