Διεθνή

Τι σημαίνει η έγκριση των ETFs σε spot bitcoin

Ενα βήμα προόδου για τους ένθερμους υποστηρικτές του bitcoin και της αγοράς κρυπτονομισμάτων αποτελεί η έγκριση του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου (ETF) σε bitcoin spot από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, μια δεκαετία μετά την πρώτη του εφαρμογή. Ενόψει της πολυαναμενόμενης θεσμικής έγκρισης, το bitcoin εκτινάχθηκε άνω των 46.000 δολαρίων τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας τη θετική επίδραση που αναμένεται να έχει στον ευρύτερο κλάδο.

 

 

Τα νέα ETFs, ορισμένα εκ των οποίων θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται από σήμερα κιόλας, θα δώσουν στους επενδυτές την ευκαιρία να ποντάρουν ευκολότερα στο bitcoin, που εμφανίζει τεράστιες διακυμάνσεις. Χάρη στα ETFs είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός και το είδος των επενδυτών που μπαίνουν στην αγορά. Και δεδομένου ότι υπάρχει στήριξη από μεγάλους «παραδοσιακούς» χρηματοπιστωτικούς ομίλους, όπως η BlackRock και η Franklin Templeton, αναμένεται τουλάχιστον αυτή την περίοδο να ανέβει η αξία.

Οπως, όμως, σχολιάζει η στήλη του Reuters, το BreakingViews, μπορεί το bitcoin να έχει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 900 εκατ. δολαρίων, αλλά η πρακτική του αξία είναι πολύ περιορισμένη και τα ETFs είναι δύσκολο να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

Στις ΗΠΑ, όπου εταιρείες όπως η Coinbase Global δίνουν ήδη τη δυνατότητα στους επενδυτές να κατέχουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μόλις το 2% των ενηλίκων τα έχει χρησιμοποιήσει για να πληρώσει οτιδήποτε. Ακόμη και στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου το bitcoin αποτελεί νόμιμο νόμισμα από το 2021, δεν το χρησιμοποιούν πολλοί.

Ταυτόχρονα, το bitcoin δεν μπορεί να θεωρηθεί καλή επένδυση για «αποθήκευση» αξίας, σημειώνει το BreakingViews. Λόγω των έντονων διακυμάνσεων δεν μπορεί να διατηρήσει την αγοραστική του δύναμη σε βάθος χρόνου και δεν είναι ξεκάθαρο αντιστάθμισμα κινδύνου έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, δεν έχει φυσική παρουσία ή κάποιου είδους ιστορικό που θα το συσχέτιζε με τον χρυσό για παράδειγμα. Ο χρυσός είχε πρακτική αξία πολύ πριν έρθουν τα ETFs τη δεκαετία του 1990.

Oπως σημειώνει το BreakingViews, παρότι η αρχική ιδέα για το bitcoin ήταν να αποτελεί μια εναλλακτική στα παραδοσιακά νομίσματα, τώρα προωθείται για διαφορετικού είδους χρήσεις. Με την αναβάθμιση του 2021 στο πρωτόκολλό του, είναι πλέον δυνατό να δημιουργηθούν νέες εφαρμογές στο σχετικό blockchain, όπως τα NFTs. Αυτές οι ιδέες προκάλεσαν έναν μικρό ενθουσιασμό στους τεχνολογικούς κύκλους, αλλά το πρώτο βήμα για τα σχετικά NFTs και άλλου είδους λογισμικά του δικτύου είναι να διασφαλίσουν ευρεία χρήση, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Eτσι, καταλήγει το BreakingViews, τα Bitcoin ETFs κατοχυρώνουν μόνο μία χρήση, η οποία δεν είναι καν ιδιαίτερα σημαντική.

Πηγή: moneyreview.gr

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης