Διεθνή

Σκληροί όροι από τη Χαμάς για εκεχειρία

Παρά τις εντατικές μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου στο διπλωματικό παρασκήνιο, η προοπτική μιας παρατεταμένης εκεχειρίας στη Γάζα για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών οργανώσεων διαγράφεται αβέβαιη, καθώς η Χαμάς προβάλλει προχωρημένες απαιτήσεις, υπερβαίνοντας κατά πολύ την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

 

Μιλώντας από τη Βηρυτό, ο Οσάμα Χαμντάν, ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης, επανέφερε την αρχική της αξίωση για οριστική κατάπαυση του πυρός. Η πρόταση στην οποία κατέληξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι οι εκπρόσωποι των τριών μεσολαβητών και του Ισραήλ προβλέπει εκεχειρία έξι έως οκτώ εβδομάδων, χωρίς να κάνει λόγο για οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών. Στη διάρκεια αυτής της φάσης προβλέπεται η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, όπως και περαιτέρω διαπραγματεύσεις για παράταση της εκεχειρίας.

Επιπλέον, ο Χαμντάν τόνισε ότι η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων (αρχικά ζητούσε να απελευθερωθούν όλοι, που υπερβαίνουν τις 6.000), συμπεριλαμβανομένων δύο ηγετικών προσωπικοτήτων, που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την εμπλοκή τους σε ένοπλες επιθέσεις, στη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα (Εξέγερση) του 2000-2005. Πρόκειται για τον Μαρουάν Μπαργούτι, ανώτατο στέλεχος της Φατάχ, η οποία διοικεί την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τον πιο δημοφιλή πολιτικό στα παλαιστινιακά εδάφη, και για τον Αχμέντ Σααντάτ, αρχηγό του αριστερού Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. «Πρόκειται για μια εθνική υπόθεση, όχι στενά για υπόθεση της Χαμάς», τόνισε ο Χαμντάν μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο LBC TV. Στην ίδια συνέντευξη κατήγγειλε ότι το Ισραήλ ανατινάζει συστηματικά κτίρια στο δυτικό τμήμα της Γάζας με στόχο να δημιουργήσει νεκρή ζώνη.

«Οχι» από Νετανιάχου

Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αποδεχθεί η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις δύο κεντρικές αξιώσεις της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς, ενώ οι ακροδεξιοί υπουργοί του απειλούν ότι θα ανατρέψουν την κυβέρνηση εάν προχωρήσει σε μια «κακή» συμφωνία.

Αναλυτές του διεθνούς Τύπου θεωρούν ότι η Χαμάς ενθαρρύνεται από την αποτυχία του Ισραήλ να κάμψει την πολύ ισχυρότερη του αναμενομένου αντίσταση που προβάλλει και την οποία διαπίστωναν χθες ταυτόσημα ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times και της γαλλικής Le Monde. Εξάλλου, η έκταση των καταστροφών στη Γάζα, με τους 27.000 νεκρούς, τη βόρεια Γάζα σχεδόν ισοπεδωμένη και το 85% του πληθυσμού εκτοπισμένο από τις εστίες του, δεν αφήνει στην ισλαμική οργάνωση περιθώρια για μια συμφωνία που θα περιοριζόταν απλά σε μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, που αποτελεί εδώ και κάμποσες εβδομάδες την κύρια εστία της αναμέτρησης, ενώ ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε και τα περίχωρα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, μιας από τις δύο πόλεις της παλαιστινιακής Λωρίδας (η άλλη είναι το Ντέιρ αλ Μπάλα, στην κεντρική Γάζα) που δεν έχει ακόμη περικυκλωθεί. Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προανήγγειλε επιδρομή στη Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναζητώντας το ύστατο σχετικά ασφαλές καταφύγιο σε τέντες ή στην ύπαιθρο, με την πλάτη στο μεθοριακό τείχος που χωρίζει την παλαιστινιακή Λωρίδα με την Αίγυπτο. «Πετυχαίνουμε τους στόχους μας στη Χαν Γιουνίς και θα φτάσουμε και στη Ράφα για να εξοντώσουμε τους τρομοκράτες που μας απειλούν», υπογράμμισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση στη Χαν Γιουνίς και την προοπτική επέκτασης του πολέμου στη Ράφα εξέφρασε χθες το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). «Η Ράφα είναι μια ωρολογιακή βόμβα απελπισίας και φοβόμαστε για όσα θα ακολουθήσουν», τόνισε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του γραφείου. Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία φοβάται πως αν εξαντληθούν και οι τελευταίες αντοχές των Παλαιστινίων, πλήθη από τους πολιορκημένους της Γάζας θα μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα και να εγκατασταθούν στη χερσόνησο του Σινά, αναζητώντας σωτηρία.

Στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή σε διάβημα διαμαρτυρίας για την καταστροφή εξαώροφου κτιρίου στην πόλη της Γάζας, όπου στεγαζόταν αναπτυξιακή υπηρεσία της χώρας.

Συλλήψεις στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες επτά άτομα με την κατηγορία ότι έδιναν, έναντι αμοιβής, πληροφορίες στην ισραηλινή μυστική υπηρεσία Μοσάντ για τον εντοπισμό και την καταδίωξη στόχων επί τουρκικού εδάφους. Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο ασφαλείας στην Αγκυρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ και η αστυνομία διεξήγαγαν κοινές επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, που οδήγησαν στις εν λόγω συλλήψεις. Η Αγκυρα είχε προειδοποιήσει προ καιρού το Ισραήλ για «σοβαρές επιπτώσεις» εάν οι υπηρεσίες του προσπαθούσαν να καταδιώξουν Παλαιστινίους στην τουρκική επικράτεια. Τον περασμένο μήνα οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν 34 άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι συνεργάζονταν με τη Μοσάντ. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης