Ελλάδα

Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου

Την επόμενη Παρασκευή, τελευταία μέρα των εργασιών της συνόδου της Τακτικής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκλέγεται ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, εις διαδοχήν του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιγνατίου.

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου η Ιεραρχία συνέρχεται με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την εκλογή του νέου Μητροπολίτη, μιας εκ των ιστορικότερων και ισχυρότερων Μητροπόλεων της χώρας.

Όπως αποκάλυψε ήδη το trikalavoice.gr  (το θέμα μας μάλιστα φιλοξενήθηκε από ηλεκτρονική και έντυπη larissanet.gr) εδώ και τρεις εβδομάδες, η εκλογή του διαδόχου του Θρόνου έχει εν πολλοίς κλειδώσει, στο πρόσωπο του Α΄ Γραμματέα της Συνόδου, Αρχιμανδρίτου Ιερώνυμου Νικολόπουλου, ανδρός ικανού και ηθικού, εκ των πλέον καταρτισμένων δε της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς τυγχάνει έγκριτος Νομικός και φυσικά Θεολόγος. Γνωρίζει δε άριστα από διοίκηση αφού εδώ και έτη πολλά υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η διαδικασία εκλογής

Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου αναμένεται να ξεκινήσει λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου, στην έδρα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη Μονή Πετράκη. Αρχικά οι Αρχιερείς θα κληθούν να ψηφίσουν ανάμεσα από τους 2.000 περίπου Αρχιμανδρίτες, εγγεγραμμένους στον κατάλογο των «προς Αρχιερατεία». Εκεί θα προκύψει και το τριπρόσωπο, οι τρεις δηλαδή με τις περισσότερες ψήφους. Ακολουθεί η δεύτερη ψηφοφορία οπότε ο νέος Μητροπολίτης εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία επί των 80 Αρχιερέων.

Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς θα δώσει το «Μικρό Μήνυμα» στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου (Μονή Πετράκη) και αμέσως μετά το Μεγάλο Μήνυμα στο Καθολικό της Μονής. Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής 7 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Η άφιξη και ενθρόνισή του στη Λάρισα αναμένεται περίπου 40 μέρες μετά την εκλογή, στα μέσα Νοεμβρίου, και αφού πρώτα εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ και ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης