Ελλάδα Ροή

Κορωνοϊός: Εμβόλιο πριν την Πρωτοχρονιά και στην Ελλάδα

Η απόφαση του ΕΜΑ να πάρει τις αποφάσεις του για το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech πριν τα Χριστούγεννα, φέρνει και τον πρώτο εμβολιασμό εν Ελλάδι πριν την Πρωτοχρονιά.

«Επιχείρηση Ελευθερία» ονομάστηκε το μεγάλο «στοίχημα» του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021.

Εντός των επόμενων 24ώρων, θα εκκινήσει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμπλήρωσε πως θα «θωρακίσει» τον πληθυσμό της χώρας από τον κορονοϊό.

Δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα φτάσει «δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου», ενώ η λίστα προτεραιότητας θα καθοριστεί, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα πρέπει να μεταφερθούν εκατομμύρια εμβόλια με ασφάλεια και σε συνθήκες βαθιάς ψύξης στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού και στις 65 κινητές μονάδες.

«Δεν μιλάμε για καμπάνια αλλά για εκστρατεία. Θα ζητήσουμε την συνδρομή όλων των ειδικών: επιστημόνων, φορέων, φαρμακείων της εκκλησίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σε χθεσινή της συνέντευξη στην ΕΡΤ έδωσε πολύτιμες πληροφορίες αναφορικά με το πώς θα γίνει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με την ίδια, κατά προτεραιότητα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, το προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και οι ευπαθείς ομάδες. Η ηλικία και ο τόπος διαμονής αναμένεται να αποτελέσουν κριτήρια, σχετικά με όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, που θα ταξιδέψουν όπου χρειαστεί για να γίνει το εμβόλιο.

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα εμβολιάζονται στα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται.

Διαβεβαιώσεις για τα εμβόλια

Η ίδια, όμως, αναφέρθηκε και στο ποια εμβόλια θα γίνονται στους πολίτες, διαβεβαιώνοντας πως τα εμβόλια που θα έρθουν θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και είναι επιστημονικά το ίδιο και ως εκ τούτου συστήνονται και εφαρμόζονται.

Παράδειγμα αυτού, όπως είπε, είναι το αντιγριπικό εμβόλιο. Παρότι υπάρχουν τρία είδη, οι πολίτες απλώς κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, δεν επιλέγεται κάποιο.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο ώστε Μάρτιο με Απρίλιο να έχει μπει τέλος στην πανδημία.

Το ραντεβού για το εμβόλιο

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο.

Όπως είπε, θα δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να κλείνει δύο ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου που θα έχουν συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία.

Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση ή μέσω φαρμακείων ή και μέσω ΚΕΠ. Θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαιώσεις των ραντεβού αλλά και αλλαγής τους.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως δεν αποκλείεται να διευρυνθούν και οι τρόποι με τους οποίος θα μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης