Ελλάδα

Κούλογλου στην Ολομέλεια για Κανονισμό περί Ελευθερίας των ΜΜΕ: “Τον αφιερώνουμε στους δημοσιογράφους που δεν είναι πια μαζί μας”

«Αυτή η ιστορική Πράξη μπορεί να αφιερωθεί στους δημοσιογράφους που δεν είναι πια μαζί μας γιατί δολοφονήθηκαν», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια αναφερόμενος στην ψήφιση την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ, για την οποία ήταν εισηγητής εκ μέρους της Αριστεράς.

 

 

Ο ευρωβουλευτής παρότρυνε μάλιστα την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο Βέρα Γιούροβα, κατά τις  περιοδείες της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να προσπαθήσει να διασφαλίσει την εφαρμογή της Πράξης, καθώς «στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε ακόμη πολλά προβλήματα, και οι αυτουργοί των παρακολουθήσεων εναντίον δημοσιογράφων επιμένουν να κάνουν αγωγές σε δημοσιογράφους και ανεξάρτητα ΜΜΕ».

Ολόκληρη η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

«Αγαπητή κα Επίτροπε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θεωρώ ότι μπορούμε αφιερώσουμε αυτή την ιστορική Πράξη στους συναδέλφους δημοσιογράφους που δεν είναι πια  μαζί μας γιατί δολοφονήθηκαν, όπως η Μαλτέζα Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, ο Σλοβάκος Γιαν Κούτσιακ και ο Έλληνας, Γιώργος Καραϊβάζ, του οποίου η δολοφονία παραμένει ανεξιχνίαστη. Δεν έχουν βρεθεί οι δράστες.

Η πράξη προσπαθεί να απαντήσει σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι.

Είμαι περήφανος που συνέβαλα σε αυτόν τον κανονισμό, που ενισχύει τη διαφάνεια και δρα ενάντια στην συγκέντρωση των ΜΜΕ, κατοχυρώνει την συντακτική ανεξαρτησία και την προστασία των δημοσιογράφων, βάζει τέλος στην ασυδοσία από τις μεγάλες πλατφόρμες και επίσης καταπολεμά τη λογοκρίσια, που είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Αγαπητή κα Επίτροπε, είπατε ότι ταξιδεύετε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σας παρακαλώ, όπως προσπαθήστε να διασφαλίσετε την εφαρμογή αυτής της Πράξης, όπως είπε και η συνάδελφος Σοφί Ιν’τ Βελντ. Αυτό γιατί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε ακόμη πολλά προβλήματα, και ξέρετε ότι οι αυτουργοί των παρακολουθήσεων εναντίον δημοσιογράφων επιμένουν να κάνουν αγωγές σε δημοσιογράφους και ανεξάρτητα ΜΜΕ».

Παρακολουθήστε το video της παρέμβασης:

Τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των ΜΜΕ

Η EMFA κρίνεται ως ένας εμβληματικός Κανονισμός που θα καθορίσει τα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφία τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κανονισμό, οι ψηφιακές πλατφόρμες ως ουσιαστικοί «διακινητές ειδήσεων» αναλαμβάνουν σαφείς υποχρεώσεις. Αντίστοιχα και τα ΜΜΕ ως «παραγωγοί περιεχομένου» έχουν μίνιμουμ προδιαγραφών για την αξιοπιστία τους. Θα πρέπει, δε, να ακολουθούν συγκεκριμένα στάνταρ διαφάνειας όσον αφορά την ιδιοκτησία αλλά και τη χρηματοδότησή τους – είτε η πηγή είναι ιδιωτική είτε κρατική.

Όσον αφορά την αξιοπιστία της είδησης αυτή καθ’αυτή, πλέον ρυθμίζεται με απόλυτα διαφανή και λεπτομερή τρόπο η διαδικασία fact checking. Παράλληλα, αίρεται και το δικαίωμα των μεγάλων πλατφορμών να λογοκρίνουν περιεχόμενο ειδήσεων απροειδοποίητα και κατά το δοκούν. Υποχρεούνται, πλέον, να κρατήσουν αναρτημένη μια υπό έλεγχο είδηση για τουλάχιστον 24 ώρες μέχρι να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την αξιοπιστία και την ορθότητα της είδησης με γνώμονα τόσο την προστασία των ΜΜΕ από βεβιασμένες κινήσεις όσο και των χρηστών για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο κανονισμός θωρακίζει τους δημοσιογράφους, θεσμοθετώντας τη «συντακτική ανεξαρτησία» από τη χειραγώγηση ή την επιρροή της ιδιοκτησίας, ενώ προβλέπει προστασία με ειδικές πρόνοιες και δικλείδες ασφαλείας για τις δημοσιογραφικές πηγές. Η EMFA προστατεύει ακόμη, τους δημοσιογράφους από τη χρήση spyware σε βάρος τους με την επίκληση της «Εθνικής Ασφάλειας». Η σχετική διάταξη που επιχειρήθηκε να περάσει από το Συμβούλιο διαγράφηκε στην τελική διαπραγμάτευση. Προωθήθηκε από τη Γαλλία, με την υποστήριξη κυβερνήσεων όπως η Ουγγρική και η Ελληνική, αλλά τόσο η Ισπανική Προεδρεία όσο και η Κομισιόν, υποστήριξαν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Πράξη προβλέπει την σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπηρεσιών Μέσων Ενημέρωσης με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας για τη στελέχωση και την αυτοτέλειά του.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης