Ελλάδα Ροή

Κώστας Θεοδώρου: Ο Λαρισαίος αγιογράφος της Αλάσκα

Του Λεωνίδα Τζέκα

Ο αγιογράφος Κώστας Θεοδώρου γεννήθηκε το 1961 στην Ελασσόνα Λαρίσης. Μεγάλωσε σε ιερατική οικογένεια, πατέρας του ο π. Απόστολος και παππούς του ο  π. Ιωνάς (Μονή Αγ. Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου).

Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες και η επαφή του με το Ορθόδοξο Αγιογραφικό στοιχείο ήταν για εκείνον μοναδική ευκαιρία να έχει μία δημιουργική πορεία. Η αγάπη και η λατρεία για την ζωγραφική σε συνδυασμό με την πνευματική αναζήτηση τον ώθησαν να έρθει σε επαφή με την αγιογραφία και την ορθόδοξη παράδοση.

Ασχολήθηκε αποκλειστικά με φορητές εικόνες και τοιχογραφίες Ιερών Ναών. Εργάζεται εντατικά περίπου 35 έτη, προσηλωμένος στην παράδοση.

Στιγμιότυπα από τα έργα του Κώστα Θεοδώρου στην Αλάσκα, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία

Εικονογράφησε περίπου 140 ναούς και ναΰδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δημιούργησε μία συνοδεία Αγιογράφων, οι οποίοι εργάζονται πάντα πιστά με την επίβλεψή του.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγιογράφων. Έχει διδάξει Αγιογραφία για επτά έτη στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, τρία έτη στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, εκ των οποίων τα δύο σε Αγιά και Συκούριο.

Ιστόρισε ναούς με τοιχογραφίες στις Μητροπόλεις Ελασσόνας, Λαρίσης, Γρεβενών, Κίτρου και Κατερίνης, Μεγάρων και Σαλαμίνος. Καθώς και σε Ιερούς Ναούς στην Αίγινα, τη Χαλκίδα, το Μενίδι και τον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Στο εξωτερικό σε Ιερούς Ναούς του Τορόντο και του Κίνγκστον του Καναδά, του Νιού Τζέρσεϋ, της Φιλαδέλφειας και σε άλλους ναούς της Πενσυλβανία των Η.Π.Α.

Τα τελευταία έτη έχει ιστορίσει τέσσερις ναούς στην Αλάσκα, τον ελληνικό ναό της Μεταμορφόσεως του Σωτήρος, τον καθολικό ορθόδοξο Ρωσικό Ναό, το ναό του Αγίου Ιουβελανίου, καθώς και τον πρώτο στα ιστορικά χρονικά ορθόδοξο ναό των Εσκιμώων, της γεννήσεως της Θεοτόκου.

Στιγμιότυπα από τα έργα του Κώστα Θεοδώρου στην Αλάσκα, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία

Η ελληνική ομογένεια λειτούργησε ως γέφυρα ένωσης με άλλες εθνότητες, οπότε ακολούθησαν η ρωσική εκκλησία του αγίου Τύχωνα και τον Ιούλιο, η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου, των Εσκιμώων, στο νησί Τσενέγκα.

Η αγιογράφηση της πρώτης ορθόδοξης εκκλησίας στο Άνκορατζ της Αλάσκας, άνοιξε το δρόμο για την αγιογράφηση κι άλλων εκκλησιών στην μακρινή πολιτεία των ΗΠΑ.

Ακολούθησε η αγιογράφηση της εκκλησίας των Ρώσων και στη συνέχεια προστέθηκε και η ορθόδοξη εκκλησία των Εσκιμώων. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Γενέσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται σε ένα από τα πολλά νησάκια της 49ης Πολιτείας των ΗΠΑ.

Έχει δηλώσει βαθιά συγκινημένος και εντυπωσιασμένος από την συμπεριφορά και την φιλοξενία των Εσκιμώων. Τόνισε πως από την πρώτη στιγμή τον αγκάλιασαν και του έδωσαν την ευκαιρία να τους μεταφέρει τον ελληνικό πολιτισμό και την θρησκεία μέσα από το έργο του.

Στιγμιότυπα από τα έργα του Κώστα Θεοδώρου στην Αλάσκα, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία

«Αγιογραφία είναι η τέχνη της απεικόνισης ιερών προσώπων ή θρησκευτικών σκηνών. Είναι η ζωγραφική παράσταση θρησκευτικών θεμάτων. Οι αγιογραφίες αντλούν τα θέματά τους από τη ζωή και κυρίως τα θαύματα των ανδρών και γυναικών που αγιοποιήθηκαν από την εκκλησία»επισημαίνει στην larissanet.

«Η αγιογραφία είναι κεντρικής σημασίας στην ορθόδοξη παράδοση. Σύμφωνα μ’ αυτήν η αγιογραφική εικόνα δεν στοχεύει σε μια ρεαλιστική αναπαράσταση ενός προσώπου, αλλά έχει πρωτίστως πνευματική σημειολογία, αφού μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί μια σχέση ζωής με τον Θεό και τους Aγίους του. Η εικόνα δημιουργεί μια αίσθηση ζωντανής παρουσίας και φέρνει τον πιστό σε προσωπική σχέση και επαφή με την υπόσταση του εικονιζόμενου. Η αγιογραφία λοιπόν, δεν θεωρείται ως ένα απλό έργο τέχνης ή ένας θρησκευτικός πίνακας, αλλά είναι ένα μέσο με το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει στην αγιότητα» καταλήγει o κ. Θεοδώρου.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης