Ελλάδα Ροή

Κώστας Σκρέκας: «40% έκπτωση φόρου για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων»

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Α.1090/16-04-2021, ΦΕΚ 1636/Β/22-04-2021) που υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, αποφασίστηκε η εφαρμογή της έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών οι οποίες σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων και πραγματοποιούνται από 1.1.2020 έως και 31.12.2022.

 

Η έκπτωση θα κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και θα ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των παραπάνω υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ.

 

Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη των δαπανών με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Σημειώνεται ότι το μέτρο καλύπτει κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.

 

Για το σημαντικό αυτό μέτρο, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, την οικονομία και το περιβάλλον, ο Τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης θα βελτιώσουν ουσιαστικά το επίπεδο ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου, με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης