Ελλάδα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Σηλυβρία, γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χθες, Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023, στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας, στην Ανατολική Θράκη, γενέτειρα πόλη του Αγίου Νεκταρίου, με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της μνήμης του.

 

 

Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας, ο Εντιμ. κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., εκπρόσωποι πολιτιστικών και Θρακικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, και πλήθος προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη σημασία της τιμής των Αγίων και των Μαρτύρων της Ορθοδόξου πίστεώς μας, της προσκύνησης των ιερών λειψάνων τους, των εορτών και των πανηγύρεών τους, επισημαίνοντας ότι οι Άγιοι και οι Μάρτυρες αποτελούν πρότυπα για όλους εμάς, και δίνουν κατεύθυνση και προορισμό στην ύπαρξή μας. Μιλώντας ιδιαιτέρως για τον Άγιο Νεκτάριο επεσήμανε ότι “κατέστη αστήρ φαεινός της οικουμένης, ο ηγαπημένος Άγιος των Ορθοδόξων, στήριγμα και παραμυθία των πιστών εις τον αγώνα της ζωής, παρέχων ιάσεις παντοδοπάς εις τους προσφεύγοντας εις αυτόν”, και τόνισε ότι “καθ’ όλην την επίγειον ζωήν του ο Άγιός μας υπήρξε ταπεινός εργάτης των θείων εντολών, κήρυξ του Ευαγγελίου λόγω και έργω, άνθρωπος πλήρης αγάπης και καλοσύνης”. Αφού έκανε αναφορά στον λαμπρό προσκυνηματικό Ναό που ανοικοδομήθηκε στην Αίγινα, όπου ο Άγιος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και βρίσκεται ο τάφος του, ο Πατριάρχης υπενθύμισε ότι, “εις την «Πράξιν» κατατάξεώς του εις το Αγιολόγιον της Εκκλησίας υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (20 Απριλίου 1961), ο Άγιος Νεκτάριος χαρακτηρίζεται ως «οσιότητι μεν και αγιότητι βίου διακριθείς και τύπον και υπογραμμόν αρετής και εγκρατείας και αγαθοεργίας εαυτόν παραστήσας και ζων δε και μετά θάνατον του χαρίσματος της των θαυμάτων ενεργείας παρά Θεού αξιωθείς»”.

Και ο Παναγιώτατος συνέχισε:

“Επιθυμούμεν να εξάρωμεν ιδιαιτέρως την χαρισματικήν συγχωρητικότητα του Αγίου, ο οποίος αντιμετώπισεν εις την ζωήν του συκοφαντίας, διώξεις, φθόνον και αφορήτους ταπεινώσεις. Η συγχωρητικότης και η ανεξικακία του Αγίου συνεβάδιζε με ταπεινοφροσύνην, πραότητα, αοργησίαν και προσευχήν διά τους διώκτας του, κατά το παράδειγμα του Χριστού. Ο Πενταπόλεως Νεκτάριος όχι μόνον ήτο ο ίδιος ζώσα συγχωρητικότης, αλλά μετέδιδε και εις όσους τον επλησίαζαν αγάπην προς τον συνάνθρωπον και ετοιμότητα διά συγχώρησιν, δύναμιν διά την υπέρβασιν των αντιθέσεων, διά συμφιλίωσιν και καταλλαγήν. Δεν είναι διόλου τυχαίον ότι η ταινία «Ο άνθρωπος του Θεού», η οποία προέβαλε με ιδιαιτέραν έμφασιν αυτήν την διάστασιν της προσωπικότητος και της πνευματικότητος του Αγίου Νεκταρίου, είχε μεγάλην απήχησιν”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης τόνισε ότι “ο Άγιος Νεκτάριος ήτο διά τους συγχρόνους του, παραμένει δι’ ημάς και θα συνεχίση να είναι δι’ όλους τους επερχομένους «σημείον του Θεού» εν τω κόσμω, σύμβολον της ισχύος της πίστεως εις Χριστόν. Με αυτήν την αφοσίωσιν του Αγίου εις τον Σωτήρα Χριστόν συνδέεται και η τιμή και η αγάπη του προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον, την οποίαν εξυμνεί ως «υψηλοτέραν και εκλαμπροτέραν των ουρανών» και ως «αγγέλων υπερτέραν». Η τιμή προς την Θεομήτορα είναι και διά τον Άγιον Νεκτάριον, συνάρτησις και έκφρασις της πίστεως εις το «αεί μυστήριον» της ενσάρκου Θείας Οικονομίας. Η εικών της Παναγίας με τον Χριστόν ως βρέφος εις την αγκάλην της είναι η σύνοψις της ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας μας.”

O Παναγιώτατος απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό προς όλους τους προσκυνητές από την Ελλάδα και προς τα απανταχού τέκνα της αγιοτόκου Σηλυβρίας. “Είμεθα δε βέβαιοι, ότι μαζί μας συμπροσεύχονται και αι ψυχαί όλων των Σηλυβριανών, οι οποίοι έζησαν εις αυτόν τον ευλογημένον τόπον και άφησαν την σφραγίδα τους, αναπάυονται δε εδώ ή αλλαχού, προσδοκώντες ανάστασιν νεκρών”, πρόσθεσε και εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο για όλα όσα έπραξε κατά την ποιμαντορία του, η οποία, όπως υπενθύμισε, συμπληρώνει δεκαετία τον Απρίλιο του 2024. “Εδώκατε εις την ιστορικήν ταύτην Επαρχίαν ζωήν, εκινητοποιήσατε τους ανά την οικουμένην Σηλυβριανούς, εκτίσατε Μητροπολιτικόν οίκον με ωραίον και κατανυκτικόν ναίδριον. Συνεργαστήκατε με τας τοπικάς αρχάς, τας οποίας και ημείς ευχαριστούμεν διά την στήριξιν, καθώς και διά την άδειαν διά την τέλεσιν της σημερινής Θείας Λειτουργίας. Δι’ όλα αυτά σας συγχαίρομεν, άγιε αδελφέ, και δεόμεθα του αγίου Νεκταρίου να ενισχύη την διακονίαν σας, ώστε να καρποφορή εις δόξαν Θεού.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε ο Κύριος, με τη μεσιτεία της Παναγίας και του Αγίου Νεκταρίου, να χαρίζει υγεία και κάθε άνωθεν ευλογία σε όλους και στους λαούς της γης ειρήνη και καταλλαγή. “Αυτήν την ειρήνην την χρειαζόμεθα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί ο κόσμος φλέγεται στην καρδιά της Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο”, κατέληξε ο Παναγιώτατος. 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε με θερμούς λόγους ο επιχώριος Μητροπολίτης Σηλυβρίας, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλες τις τοπικές Αρχές για την άδεια και την συνολική βοήθεια που προσέφεραν για την πραγματοποίηση της Θείας Λειτουργίας και των εορταστικών εκδηλώσεων στον χώρο της αρχαίας Ακροπόλεως της Σηλυβρίας. Επίσης, ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 50 ετών αρχιερωσύνης της Α.Θ. Παναγιότητος του Πατριάρχη κατά τα προσεχή Χριστούγεννα και του προσέφερε ασημένιο δίσκο με ευλαβή αφιέρωση. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Εντιμ. κ. Νικόλαος Τσουμπάκης, Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας. 

Στη συνέχεια πολιτιστικοί σύλλογοι από την Ελλάδα παρουσίασαν πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών. Ακολούθως ο Πατριάρχης πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη και πλήθος πιστών επισκέφθηκαν τον χώρο που υπήρχε μέχρι πριν μερικά χρόνια η πατρική οικία του Αγίου Νεκταρίου, καθώς και τον Μητροπολιτικό οίκο, μέσα στον οποίο προσκύνησαν στο παρεκκλήσιο της Παναγίας Σηλυβριανής και του Αγίου Νεκταρίου. 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας                                                                                                                                               Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης