Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σταθάκης άνοιξε την πόρτα, η «Ομπρέλα» αποφασίζει

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη, ίσως και ιστορική Κεντρική Επιτροπή του σαββατοκύριακου, έχει ήδη ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με «νεοπροεδρικούς», «διαφωνούντες» και «Ομπρέλα» να σταθμίζουν τα δεδομένα, τους συσχετισμούς και τις επιλογές, στη σκιά του ταραχώδους και συγκρουσιακού πρώτου μήνα προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη.

 

 

Μετά την πολυσυζητημένη εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», στην οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για το αν μπορεί να εκφραστεί η «αριστερή υπερηφάνεια» – για την οποία ο ίδιος είχε δεσμευτεί ως υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος – εντός του ΣΥΡΙΖΑ, το σημερινό άρθρο-παρέμβαση του πρώην υπουργού, Γιώργου Σταθάκη -υποστηρικτή Τσακαλώτου στην εσωκομματική κάλπη- στο News24/7, αποτελεί νέο «γεγονός» στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Μπορεί ο κ. Σταθάκης να έχει αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό από τη νέα ηγεσία και από την κομματική καθημερινότητα, όμως τα πολιτικά επίδικα που έθεσε στην παρέμβαση του, αλλά και η απήχησή τους σε μερίδα του εσωκομματικού ακροατηρίου, αναδεικνύουν και το μέγεθος του ιδεολογικού ρήγματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Αριστερά δεν έχει θέση στο “κόμμα Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη”»

Ο πρώην υπουργός «αποχαιρετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπάρχει πια» (σ.σ. ο τίτλος του άρθρου του), επισημαίνει ότι η νίκη της «τάσης Κασσελάκη» στρέφει οριστικά το ΣΥΡΙΖΑ στο «λαϊκισμό» και ότι η εξέλιξη αυτή είναι απότοκο «της απόλυτα καταστροφικής στρατηγικής που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά».

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι την περίοδο 2019-2023 οι «λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκίνησαν «πόλεμο κατά της Αριστεράς», σχολιάζοντας ότι τελικά οι ίδιοι αυτοί «λαϊκιστές έγιναν οι καλύτεροι προπαγανδιστές των ιδεών του Μητσοτάκη».

Ο κ. Σταθάκης στρέφεται και κατά του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «απολίτικη ρευστή φιγούρα», η οποία «επενδύει στην Τραμπική φαντασίωση της αδιαμεσολάβητης σχέσης με τη μάζα». Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του κόμματος προαναγγέλλει επί της ουσίας την αποχώρηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «το ταξίδι τελείωσε με το χειρότερο δυνατό τρόπο» και ότι «για την Αριστερά έφτασε η απόλυτη στιγμή», αφού – όπως εξηγεί – «το πολιτικό ζήτημα είναι αξεπέραστο».

Η αίσθηση «πολιτικής ματαιότητας» που εκπέμπει το κείμενο του Γιώργου Σταθάκη για την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ αποκρυσταλλώνεται στην παρακάτω διαπίστωσή του: «Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο “κόμμα Κασσελάκη-Παππά-Πολάκη”».

Η «Ομπρέλα» αποφασίζει

Το κρίσιμο ερώτημα, πλέον, είναι αν το σαββατοκύριακο της Κεντρικής Επιτροπής θα σηματοδοτήσει την οριστική ρήξη της «Ομπρέλας» και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έγραφε η «Κ», η πλευρά της «Ομπρέλας» αναμένει τη στάση, το ύφος και τη ρητορική των «προεδρικών» στο ζήτημα των υπό εξέταση διαγραφών (Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα) και ακολούθως θα κινηθεί αναλόγως.

Οπως, πάντως, εκφράστηκε και στα πηγαδάκια στην εκδήλωση της «Εποχής» τη Δευτέρα, αλλά και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», για πολλά στελέχη και μέλη της αριστερής αντιπολίτευσης, η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί την ιδανική ευκαιρία «διαζυγίου», καθώς το πολιτικό, ιδεολογικό, ακόμα και αισθητικό-αξιακό – όπως λένε – χάσμα με τον πρόεδρο και τη νέα ηγετική ομάδα, δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας διαφοροποίησης «τύπου Σταθάκη» ακόμη και πριν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. 

kathimerini.gr

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης