Επιχειρείν

Στη Σουηδική Πρεσβεία ο Χατζηγάκης. Παρουσίασε το πλάνο για πλωτά υπεράκτια αιολικά (εικόνες)

Την πρώτη μεγάλη εκδήλωση που αφορούσε συγκεκριμένα μόνο τα πλωτά υπεράκτια αιολικά οργάνωσαν από κοινού ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Α.Ε. κ. Johan Borgstam, και η εταιρεία Hexicon Power, Σουηδικών συμφερόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του κ. Πρέσβη.

 

 

Ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Α.Ε. κ. Johan Borgstam, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει η Hexicon στα πλωτά αιολικά και στην συνεισφορά σε νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να κάνει ο Σουηδικός όμιλος με την δημιουργία τέτοιων πάρκων στην Ελλάδα.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, Ελληνικής θυγατρικής της Σουηδικής εταιρείας, κ. Μικέλης Χατζηγάκης υπογράμμισε τη θετική επίδραση που θα έχουν τα υπεράκτια αιολικά στο Ελληνικό ΑΕΠ. Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε πως τα έργα αυτά είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας και μπορούν να δημιουργήσουν εξειδικευμένες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια ανέφερε πως «έχουμε μια πρωτοφανή ευκαιρία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Να αναπτύξουμε ένα ολόκληρο εγχώριο οικοσύστημα γύρω από αυτά. Να στήσουμε μια ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα που θα τονώσει την Ελληνική βιομηχανία. Άλλωστε έχουμε εξωστρεφείς Ελληνικές εταιρείες που έχουν δείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν διεθνώς… Έχουμε λιμάνια, εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων, εταιρίες χάλυβα, ναυπηγεία…. Και μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα Ευρωπαϊκό κέντρο για την εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων αιολικών. Τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί».

Με την σειρά του ο κ. Henrik Baltscheffsky τ. Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon AB (2012-2021) και σήμερα Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά παγκοσμίως, μεγάλη ακτογραμμή και κατά βάση βαθιές θάλασσες που μπορούν να την καταστήσουν, δυνητικά, σε παγκόσμιο παίκτη στην θαλάσσια αιολική ενέργεια. Ο κ. Baltscheffsky μίλησε και για τα διεθνή έργα της εταιρείας και την ταχεία ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Έκανε ειδική αναφορά στην συνεργασία που έχει η Hexicon με την Shell όπου αναπτύσσουν από κοινού ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά πάρκα παγκοσμίως 1.3 GW στην Κορέα. Επίσης, πρόσφατα η εταιρεία σήκωσε σημαντικά κεφάλαια της τάξης των €45 εκατ. από την Glennmont Partners.

 

Οι κ. Baltscheffsky και Χατζηγάκης έδωσαν τα εύσημα στην ΕΔΕΥΕΠ και την Ελληνική κυβέρνηση για την σημαντική δουλειά που έχει κάνει πάνω στα υπεράκτια αιολικά και τόνισαν πως με αυτές τις κινήσεις κερδίζουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών τονίστηκε ότι είναι η πολιτική και νομική δέσμευση των 2GW μόνο για τα υπεράκτια καθώς και η ανακοίνωση ότι θα υπάρξουν πιλοτικά πλωτά αιολικά που θα προετοιμάσουν και την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και θα προσελκύσουν επενδυτές πολύ νωρίτερα. Ο κ. Baltscheffsky υπογράμμισε ότι με βάση τη διεθνή εμπειρία της Hexicon τώρα είναι η ευκαιρία για την υλοποίηση πιλοτικών πλωτών προγραμμάτων που συμβάλλουν στην ομαλή προετοιμασία της εγχώριας αγοράς έως ότου γίνουν οι μεγάλοι διαγωνισμοί και τοποθετούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αυτής της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς.

Ποια είναι η Hexicon

 

Η Hexicon είναι project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες στο κομμάτι των πλωτών αιολικών με παρουσία σε 4 ηπείρους και χαρτοφυλάκιο μεικτής ισχύος 20 GW (portfolio gross capacity). Διαθέτει την δική της πατενταρισμένη τεχνολογία υπό την επωνυμία TwinWind™, με έμφαση στις δίδυμες ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλατφόρμα που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ισχύ με μικρότερο κόστος.  Η κατοχυρωμένη πατέντα TwinWind™ αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια. Χρησιμοποιώντας δύο ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα, το TwinWind™ επιτρέπει την παραγωγή περισσότερης ισχύος ανά θαλάσσια περιοχή σε σύγκριση με τις πλωτές πλατφόρμες μιας ανεμογεννήτριας. Αυτό μειώνει περαιτέρω το κόστος της ενέργειας (LCOE) παρέχοντας χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, και ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης