Παραπολιτικά

Οι τρεις επικρατέστεροι διάδοχοι του Παπαστεργίου στη δημαρχία

Ντόμινο εξελίξεων πυροδοτεί στα Τρίκαλα όχι τόσο το αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η υπουργοποίηση, ως φαίνεται, του δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου. Στο πρόσωπό του συγκλίνουν όλα τα ρεπορτάζ και τον “δείχνουν” ως νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται με τη δημοσιοποίηση της νέας Κυβέρνησης Μητσοτάκη το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Ωστόσο νωρίτερα το πρωί αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του δημάρχου στον “πρωινό καφέ” των αντιδημάρχων, την ώρα που έχει αρχίσει άτυπα η κούρσα διαδοχής του. Οι πληροφορίες του trikalavoice.gr επιβεβαιώνονται στο ακέραιο με επικρατέστερους διαδόχους του τους Νικολέτα Μπρουζούκη, 1η σε ψήφους δημοτική σύμβουλο, πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Δ.Σ. Τρικκαίων και σήμερα πρόεδρο του Μουσείου Τσιτσάνη, Μιχάλη Λάππα, αντιδημάρχου Πολιτισμού και πρώην προέδρου του Δ.Σ. Τρικκαίων, ιδρυτικού μέλους δε της “Επανεκκίνησης” και Νίκο Σακκά, αντιδήμαρχο Πρόνοιας, πρώην αντινομάρχη και πρώην πρόεδρο του πάλαι ποτέ Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο Γιώργος Παναγιώτου, πρόεδρος σήμερα του Δ.Σ. Τρικκαίων και 2ος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος δεδομένου ότι θα πρέπει να συγκαλέσει και το Σώμα για την εκλογή νέου δημάρχου, προς το παρόν κρατάει αποστάσεις.

Το Άρθρο 69 του Νόμου 4555/2018 προβλέπει τα εξής: «Αν η θέση του δημάρχου κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο, το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει νέο δήμαρχο, μεταξύ των συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τον πρώτο ή δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό. Προς τούτο, το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την κένωση της θέσης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του. Η πρόσκληση αυτή επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο του δήμου, έως την παραμονή της ημέρας της συνεδρίασης. Η εκλογή του νέου δημάρχου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Δήμαρχος αναδεικνύεται ο σύμβουλος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου“.

Το δίλλημα της παράταξης Παπαστεργίου-Μεταβατικός δήμαρχος ή και υποψήφιος δήμαρχος

Στο αρχικό και βασικό δίλλημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι 19 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, εφόσον επιβεβαιωθεί η υπουργοποίηση Παπαστεργίου οριστικά, είναι αν θα εκλέξουν μεταβατικό δήμαρχο, με ολοκλήρωση της θητείας στο τέλος του έτους ή δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιο δήμαρχο για τις εκλογές του Οκτώβρη. Κρίσιμο ερώτημα και καθοριστικό για τις εξελίξεις προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από ανθρώπους που δεν συμμετέχουν σήμερα στο σχήμα της Δημοτικής Αρχής.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα παραπάνω με δεδομένο ότι θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για υπουργοποίηση Παπαστεργίου.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης