Παραπολιτικά

Σενάριο πρόωρων εκλογών με αλλαγή στον εκλογικό Νόμο

Οι ραγδαίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση είναι πιθανόν να επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις και να φέρουν εκλογές ακόμη και μέσα στο Μάιο!…

 

Παρά το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκηρύσσει τέτοια σενάρια, αυτά είναι πάνω στο τραπέζι και με… πολλές πιθανότητες. Άλλωστε και ο μηχανισμός όλων των κομμάτων είναι σε εγρήγορση. Χαρακτηριστικά στα Τρίκαλα μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαν όλα δράσεις.

Παράλληλα μέσα από Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα προωθηθούν πιθανότατα σε δύο χρονικές φάσεις, θα προκύψει μια νέα, διαφορετική από του 2019, εικόνα σε πολλές εκλογικές περιφέρειες – ανάμεσά τους και κάποιες «δυνατές» -, καθώς θα εξειδικευτούν οι σημαντικές αλλαγές που φέρνουν τόσο οι απόδημοι (από τον ήδη ψηφισμένο νόμο για το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους) όσο και η απογραφή του πληθυσμού (μέσα από τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ). Μάλιστα τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ανέφεραν σε προχθεσινό τους δημοσίευμα πως ο ανανεωμένος εκλογικός χάρτης επιφυλάσσει… διψήφιο αριθμό ανατροπών με νομούς που θα χάσουν ή θα κερδίσουν έδρες αφενός από την ένταξη για πρώτη φορά και της Ομογένειας στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, αφετέρου από το εύρος των πληθυσμιακών αυξομειώσεων σε περιοχές της χώρας.

Ο εκλογικός νόµος

«Εχουμε νόμο, με αυτόν θα πάμε» επέμενε ο Πρωθυπουργός προ των δραματικών γεγονότων στην Ουκρανία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη ρωσική εισβολή έχουν επανέλθει οι εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο για νέα τροποποίηση με το επιχείρημα – διακύβευμα της «διασφάλισης της σταθερότητας σε ένα διαφορετικό πια περιβάλλον παγκοσμίως», όπως λένε υποστηρικτές της πρότασης. Σύμφωνα με τη βασική πρόταση που, κατά πληροφορίες, έχει ήδη λάβει τη μορφή σχεδίου, αυξάνεται το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, σε συνδυασμό και με την απόστασή του από το δεύτερο κόμμα, ώστε να διευκολυνθεί ουσιαστικά η επίτευξη αυτοδυναμίας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης